szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyre népszerűbb szójafogyasztás is oka az erdőirtásoknak, ráadásul sokszor távolról importáljuk, így az eddig gondoltnál jóval nagyobb az ökológiai lábnyoma. A jó hír azonban, hogy dán kutatók, úgy tűnik, rájöttek, mivel helyettesíthető környezetbarátabb módon a növényi fehérjeforrás.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Már jó ideje kimutatták, hogy a húsfogyasztásnak jelentős az ökológiai lábnyoma, az elsődleges alternatív fehérjeforrás pedig a szója volt idáig. A gond csak az, hogy bár valóban kevésbé terheli a környezetet a húsiparnál a szójatermesztés, így is jelentős az ökológiai lábnyoma. Most azonban a koppenhágai egyetem táplálkozástudományi intézetének kutatói kidolgoztak egy új eljárást, amivel a fehérjeport tudnak készíteni lóbab felhasználásával, és ami a szójánál is jóval környezetbarátabb opciót jelent.

Szójából készül a szójatej, a tofu és a húsalternatívák különféle alapját is adja. Elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban és Dél-Amerikában termesztik, így már az export is nagy lábnyommal jár, míg a lóbab többféle éghajlaton megterem. Ráadásul sok erdőt kiirtottak Brazíliában és Paraguay-ban, hogy helyet csináljanak a szójaültetvényeknek, így a termesztése kárt tesz az élővilágban, a biodiverzitásban és az irtások miatt jelentős szén-dioxid-kibocsátással is jár. „Egy másik fontos szempont, hogy a szóját gyakran génmódosítják is, hogy tolerálja az egyik gyomirtószert. Sok ember egyre kritikusabb a szója környezetre tett hatása miatt” – mesélte Iben Lykke Petersen, a kutatás egyik résztvevője a Science Dailynek.  

A tudósok eredményei alapján ráadásul a lóbabból készült por jobb fehérjeforrásnak bizonyult a lencsénél, az amarántnál, a hajdinánál és a quinoánál is. A kutatók egy úgynevezett nedves frakcionáció eljárással nyerik ki a lóbabból a fehérjét, és kivonják belőle azokat az anyagokat, amelyek akadályozzák a fehérje emésztését, így jobban felszívódik a szervezetben, amikor fogyasztják.

hvg.hu Zhvg

Erre figyeljen, ha alapanyagot és ételt rendel a koronavírus-járvány ideje alatt

Számos kérdés merül fel a koronavírus-járvány alatt az élelmiszerekről és a higiéniáról: elkaphatom a betegséget az ételeken keresztül? Elég, ha csak vízzel mosom meg a nyersen fogyasztandó zöldségeket, gyümölcsöket? Mit fogyasszunk az immunrendszerünk erősítése érdekében? A Felelős Gasztrohős Alapítvány összegyűjtötte a hasznos információkat és a jó higiéniai gyakorlatokat, amikre érdemes odafigyelnünk, ha készételt, vagy alapanyagokat rendelünk otthonunkba.

Kurdisztán székhelyén, Erbílben celebrált szentmisét Ferenc pápa

Kurdisztán székhelyén, Erbílben celebrált szentmisét Ferenc pápa

Ilyen covidos filmet Magyarországon nem forgathatnának

Ilyen covidos filmet Magyarországon nem forgathatnának

"Meg kell szurkálnia valakit" - az interneten fenyegetőzött egy jogosítványát visszakövetelő férfi

"Meg kell szurkálnia valakit" - az interneten fenyegetőzött egy jogosítványát visszakövetelő férfi