szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Napelem, újrahasznosítás és zöld közösségi terek: a koronavírus-járvány alatt rendkívüli népszerűségnek örvendő videojáték fejlesztői öko életmódra ösztönzik a játékosokat.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány és a kijárási korlátozások alatt még nagyobb népszerűségnek örvend a The Sims videojáték, a játékfejlesztők pedig egy új, júniustól elérhető bővítménnyel látták most el, amely tartalmaz mindent ahhoz, hogy a karakterünk pazarlásmentesen élhessen, a cél pedig, hogy a várost a lehető legkörnyezetbarátabbá tegyük – számolt be a fejlesztésről a Greenmatters.com.

A The Simset bemutató cég, az EA egy öko életmód bővítményt jelentette be, a játék pedig a képzeletbeli Evergreen Harborban zajlik, aminek a lakói azért felelnek, hogy a lehető legjobban vigyázzanak arra. „Evergreen Harborban minden egyes tett, és meghozott döntés a körülöttünk lévő világra is hatással van. Minél tisztább a város, annál inkább virágzik körülötte a természet” – írták a közleményben.

©

A játékkészítők remélik, hogy a több mint 20 millió játékosra hatással lesz majd a fejlesztés, hiszen tőlük függ, hogy az ég tiszta vagy szmog borítja a látképet és hogy szemét borítja-e az utcáka, vagy akár mi magunk tisztítjuk meg a járdát. A játékban szélturbinákat és napelemeket szerelhetünk fel, gyűjthetjük a harmatot, építhetünk növényekkel borított tetőt és készíthetünk bútorokat a lakásunkba hulladéknak titulált tárgyakból is.

Az pedig, hogy a saját házunk táján minden tőlünk telhetőt megteszünk, jó, de nem elég: az egyéni tetteken túl az EA a rendszerszintű felelősségre és cselekvésre is nagy hangsúlyt fektet. Ezért a Sims-játékosoknak egy hulladéklerakóval is fel kell venniük a harcot a közös térben. A hulladék kezelésén túl pedig a közösségi teret hasznosan – és zölden – is kell kialakítania a karakternek, ezért a szomszédokat is rá kell venniük az együttműködésre.

Dobos Emese Zhvg

Nem mentség a koronavírus arra, hogy feladjuk a zöld életmódot

Megvesszük-e a bolti tisztítószereket? Feladjuk a csomagolásmentességet? Felülírja-e a higiénia az egyszerhasználatos csomagolóanyagok elutasítását? Négy zöld életmódot folytató segítségével arra kerestük a választ, hogyan hat a hétköznapjainkra és a fenntartható törekvésekre a koronavírus miatti helyzet.

Hasznos tanácsok: így rögzítse nagyszülei emlékeit, hogy bármikor visszahallgathassa őket

Hasznos tanácsok: így rögzítse nagyszülei emlékeit, hogy bármikor visszahallgathassa őket

Egy rég várt újítás helyett rétegeknek szóló funkcióval bővül az Edge

Egy rég várt újítás helyett rétegeknek szóló funkcióval bővül az Edge

Felszámolás a sorsa a lakóparkot álmodó cégnek, mely részben Török Gábor politológusé

Felszámolás a sorsa a lakóparkot álmodó cégnek, mely részben Török Gábor politológusé