szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hatalmas büntetést és pert kockáztatnak, októberig be kell tiltaniuk ezt a módszert, ami védett madarakra is rendkívül veszélyes.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Jó ideje húzódik már a vita az Európai Bizottság és az állatvédők, valamint Franciaország között: eddig sikertelenül szólították fel az országot, hogy vessen véget annak a ragasztós gyakorlatnak, amellyel védett madarakat is elejtenek a vadászok. A gyakorlat – és Franciaország vadászati törvényei – nincsenek összhangban az EU-s madárvédelmi direktívával.

Most a bizottság újból – és utoljára – felszólította Franciaországot, hogy októberig végleg vessen véget a ragasztós vadászatnak – írta a The Guardian.

A chasse à la glu, vagyis a ragasztós madárfogás lényege, hogy erős ragasztóval bekent botokat rögzítenek a fákra, a madarak pedig ágnak hiszik ezeket a botokba, amikbe beleragadnak és így fogják meg őket. A módszer bár hivatalosan 1979 óta be van tiltva Európában, „kontrollált körülmények között, szelektíven és kis mennyiségben” engedett. Ezt Franciaország a hagyományokra hivatkozva 1989 óta engedi öt térségben.

A francia madárvédelmi szervezet, a French Bird Protection League azonban rejtett kamerás felvételekkel bizonyította, hogy szó sincs szelekcióról. A szervezet becslései szerint ötezer vadász évi 40 ezer madarat ejt el ragasztóval bekent botokkal.

Franciaország egyébként az egyik utolsó ország, ahol még engedélyezett a ragasztós madárvadászat, most azonban októberig kaptak haladékot, hogy végleg törvénybe iktassák a tiltást.

F1: Bottas nyerte az imolai időmérő edzést

F1: Bottas nyerte az imolai időmérő edzést

Orbán Viktor nem fizet a Facebooknak hirdetésekért

Orbán Viktor nem fizet a Facebooknak hirdetésekért

Új népbetegség: szétmorzsolódnak a gyerekek metszőfogai

Új népbetegség: szétmorzsolódnak a gyerekek metszőfogai