szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ezzel nemcsak a környezetet védik, hanem a koronavírus miatt bajba jutott vállalkozásokat is segítik.

Kidobás helyett javítás – erre ösztönzi lakóit az osztrák főváros, ahol mostantól száz euróig (azaz 36 ezer forintig) átvállalják az elromlott háztartási eszközök javítását.

A város közleményében azt írta: általános jelenség, hogy ha otthon meghibásodik a kenyérpirító, a hajszárító vagy a porszívó, sokan azonnal kidobják és újat vesznek. Ez a gyakorlat azonban környezetszennyező és felesleges hulladékot termel, ráadásul a háztartási gépek sok esetben megjavíthatóak, gyakran olcsóbban is, mint amennyibe egy vadonatúj szerkezet kerülne.

A városvezetés ezért úgy döntött, hogy szeptember 21-től 100 euróig átvállalják az elromlott tárgyak javítási költségét az akcióban részt vevő szolgáltatóknál. Ezek között szabóság, asztalos, ékszerüzlet és telefonszerviz is található. Részvételi kritérium volt, hogy a dolgozók felének javítási feladatokat kell ellátnia, vagy a cégeknek legalább háromféle terméket kell árusítaniuk.

A bécsiek számára a folyamat nagyon egyszerű: a megadott honlapról letöltik az erre szolgáló utalványt, amit fizetéskor be tudnak váltani. A város a javítási költségek 50 százalékát finanszírozza, maximum 100 euróig. Ha a javítás már nem térül meg, az utalvány a költségbecslésnél felmerült költségek 100 százalékát fedezi, legfeljebb 45 euróig.

A program hároméves időtartama alatt folyamatos akciók keretében elérhetők a kuponok. Egy ember egyszerre csak egy javítási utalványt válthat be, de ha az adott akcióban marad még keret, később akár többet is igénybe vehet. A program egyelőre három évig tart, erre a főváros 2023-ig 1,6 millió eurót (584 millió forintot) különített el.

hvg.hu Élet+Stílus

A bécsi parlament mellett kivirágzik a villamosmegálló

Folyamatosan zöldíti az osztrák főváros a villamos- és buszmegállókat, hogy a melegben való várakozás kellemesebben teljen. Egy kísérleti projekt keretében a parlamenttel szembeni villamosváró most ráadásul díszbe öltözik: virágok kerülnek a hátuljára és a tetejére is.

Emlékérmét bocsátott ki az MNB az Állami Számvevőszék tiszteletére

Emlékérmét bocsátott ki az MNB az Állami Számvevőszék tiszteletére

"Megharcolta" a magyar kormány: megegyeztek az EU-tagállamok a közös agrárpolitikáról

"Megharcolta" a magyar kormány: megegyeztek az EU-tagállamok a közös agrárpolitikáról

Lövöldözés volt Nigériában, húsz ember is meghalhatott

Lövöldözés volt Nigériában, húsz ember is meghalhatott