szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ezzel nemcsak a környezetet védik, hanem a koronavírus miatt bajba jutott vállalkozásokat is segítik.

Kidobás helyett javítás – erre ösztönzi lakóit az osztrák főváros, ahol mostantól száz euróig (azaz 36 ezer forintig) átvállalják az elromlott háztartási eszközök javítását.

A város közleményében azt írta: általános jelenség, hogy ha otthon meghibásodik a kenyérpirító, a hajszárító vagy a porszívó, sokan azonnal kidobják és újat vesznek. Ez a gyakorlat azonban környezetszennyező és felesleges hulladékot termel, ráadásul a háztartási gépek sok esetben megjavíthatóak, gyakran olcsóbban is, mint amennyibe egy vadonatúj szerkezet kerülne.

A városvezetés ezért úgy döntött, hogy szeptember 21-től 100 euróig átvállalják az elromlott tárgyak javítási költségét az akcióban részt vevő szolgáltatóknál. Ezek között szabóság, asztalos, ékszerüzlet és telefonszerviz is található. Részvételi kritérium volt, hogy a dolgozók felének javítási feladatokat kell ellátnia, vagy a cégeknek legalább háromféle terméket kell árusítaniuk.

A bécsiek számára a folyamat nagyon egyszerű: a megadott honlapról letöltik az erre szolgáló utalványt, amit fizetéskor be tudnak váltani. A város a javítási költségek 50 százalékát finanszírozza, maximum 100 euróig. Ha a javítás már nem térül meg, az utalvány a költségbecslésnél felmerült költségek 100 százalékát fedezi, legfeljebb 45 euróig.

A program hároméves időtartama alatt folyamatos akciók keretében elérhetők a kuponok. Egy ember egyszerre csak egy javítási utalványt válthat be, de ha az adott akcióban marad még keret, később akár többet is igénybe vehet. A program egyelőre három évig tart, erre a főváros 2023-ig 1,6 millió eurót (584 millió forintot) különített el.

hvg.hu Élet+Stílus

A bécsi parlament mellett kivirágzik a villamosmegálló

Folyamatosan zöldíti az osztrák főváros a villamos- és buszmegállókat, hogy a melegben való várakozás kellemesebben teljen. Egy kísérleti projekt keretében a parlamenttel szembeni villamosváró most ráadásul díszbe öltözik: virágok kerülnek a hátuljára és a tetejére is.

Az amerikaiak fele azt hiszi, már most 5G-s iPhone-t használ

Az amerikaiak fele azt hiszi, már most 5G-s iPhone-t használ

Jakab Péter egy zsák krumplit vitt Orbánnak, Kocsis Máté vette el tőle

Jakab Péter egy zsák krumplit vitt Orbánnak, Kocsis Máté vette el tőle

Egyszerre volt influenzája, koronavírusa és tüdőgyulladása – könyvet írt belőle

Egyszerre volt influenzája, koronavírusa és tüdőgyulladása – könyvet írt belőle