Nemcsak a környezetnek, de magunknak is árthatunk a műanyag mosogatószivacsokkal

Csak Európában évente több milliárd műanyag mosogatószivacs kerül a szemétbe, amelyeket ráadásul vegyi anyagokkal is kezelnek.

  • hvg.hu hvg.hu
Nemcsak a környezetnek, de magunknak is árthatunk a műanyag mosogatószivacsokkal

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Még 2017-ben egy kutatás mutatta be, hogy 362 különböző baktériumot találtak tudósok egyetlen mosogatószivacsban. Vannak háztartások, ahol akár hetente kétszer is cserélik a szivacsokat, így ha csak az Európai Unió 194 millió háztartásával számolunk és mindegyik ilyen gyakran cserélné, akár 18 milliárd szivacs is a szemétbe kerülhetne egy év alatt.

Ám nem csak hulladékként veszélyesek a mosogatószivacsok – hívja fel a figyelmet cikkében az Ökoroom.hu. A filléres konyhai eszközök a leggyakrabban habosított poliuretánból, kőolajból, fehérítőből, szulfátokból készülnek, több vegyszer felhasználásával. Mosogatás közben a forró víz és a súrolás hatására ezek kioldódnak és a szennyvízbe kerülnek, ha pedig nem öblítjük le megfelelően a tányérokat, evőeszközöket, a szervezetünkbe is juttatunk mikroműanyagot a szivacsokról.

A szintetikus szivacsokat a leggyakrabban antibakteriális és gombaölő hatású triklozánnal impregnálják, ami hat a hormonrendszerre.

Szakértők szerint a mosogatószivacsok könnyen helyettesíthetőek természetes anyagból készült eszközökkel, így kókuszrostból, vagy kenderből készült szivacsokkal vagy természetes sörtéjű kefékkel. Azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a cellulózból készült szivacsokat gyakran poliészterrel vonják be.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.