szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Miként lett Lengyelország az e-buszozás egyik fellegvára Európában?

Rohamléptekkel fejlődik a lengyel elektromosbusz-gyártás: a német MAN üzeme nemrég indult be, követve a spanyol CAF-ot, amely már 2018 óta szállít innen az európai piacokra.

"A MAN beruházása rendkívüli mértékben megerősíti Lengyelország pozícióit a zéró kibocsátású tömegközlekedésben" – nyilatkozta a Deutsche Wellének az Alternatív Üzemanyagok Lengyel Szövetségének képviselője. A Volkswagen lengyelországi cége 17 elektromos buszt szállít a hamburgi tömegközlekedésnek, majd 22-t a svédeknek.

A Volvo Wroclaw városában gyárt elektromos buszokat, 850 megrendelésük van jelen pillanatban. A Skania Sklupsk városában ugyancsak elektromos autóbuszokat készít. És maguk a lengyelek?

A Rafako nevű lengyel céget nemrég átvette az állami ipar fejlesztési ügynökség. "Mi jövőre kezdjük az elektromos buszok gyártását, legalább annyit akarunk előállítani, mint a MAN, vagy még többet" – nyilatkozta a Rafako vezérigazgató-helyettese a Deutsche Wellének.

Jelenleg a 114 elektromos buszból a döntő többség (96%) a Solaris logót viseli – ez a spanyol CAF lengyel cégének neve. Most domináns szerepet játszanak több európai piacon is: Itáliában 83%, Németországban 43% a részesedésük. Egész Európában 18%.

Miként lett Lengyelország az európai elektromosbusz-gyártás egyik központja? Egyrészt, mert a lengyel kormány nagyvonalúan támogatja az elektromos buszok gyártását. Másrészt Lengyelország földrajzi helyzete kiváló az exporthoz. Harmadrészt pedig a helyi alkatrészgyártó cégek igen versenyképesek, beleértve azokat is, amelyek az akkumulátorokat állítják elő.

Lengyelországban törvény írja elő a gyors áttérést az elektromos buszokra: a nagyvárosokban már jövőre minimum 5%-nak kell lennie a részesedésüknek a buszflottákban. A környezetvédelmi hivatal 1,3 milliárd zlotys (100 milliárd forintos) támogatást, illetve kedvezményes kölcsönt nyújt ehhez az önkormányzatoknak.

Ez a nevezetes kenguru terv, amely gyors ütemben korszerűsíti a tömegközlekedést abban a Lengyelországban, amely környezetvédelem terén egyébként az utolsók között kullog.

Európa próbál felzárkózni Kínához

Az elektromos buszok 99%-át Kínában regisztrálták 2018-ban. Ez az arány 2025-re 88%-ra csökken, de a hatalmas kínai piac továbbra is domináns marad.

És Európa? Idén az új buszok 22%-a már elektromos lesz, és az EU szeretné, ha ez az arány 45%-ra nőne 2030-ban.

10 millió forint fölé kúszott a Suzuki Swace listaára

10 millió forint fölé kúszott a Suzuki Swace listaára

Nulla kredittel zárhatják le az SZFE-hallgatók őszi félévét

Nulla kredittel zárhatják le az SZFE-hallgatók őszi félévét

Foreign Policy: Amerika most mutathat csak igazán példát demokráciából

Foreign Policy: Amerika most mutathat csak igazán példát demokráciából