szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rossz minőségű levegő mellett a gének, az öregség és a dohányzás is kockázati tényezők az AMD esetében.

Még a csekély légszennyezés is növelheti az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD), vagyis szemfenéki meszesedés kockázatát - közölte a University College London (UCL) angliai, skóciai és walesi kuatások alapján.

Az AMD a gazdag ország 50 év feletti lakosai körében a gyógyíthatatlan látásvesztés vezető oka. Az AMD összefügg az olvasáshoz, az arcfelismeréshez és a bonyolultabb, finomabb részletekből álló feladatok elvégzéséhez szükséges központi látással. A betegség fő kockázati tényezői a gének, az öregség és a dohányzás.

A British Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány szerint a legszennyezettebb területeken élőknél nyolc százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki a betegség - írja a CNN.

A kutatók a félmillió ember részvételével készült brit Biobank egészségügyi adatbázisból több mint 110 ezer páciens adatait tanulmányozták, az alanyok 40-69 évesek voltak. Szemészeti mérések és kérdőívek segítségével megnézték, kiknek van és kiknek nincs makuladegenerációja, majd összevetették azzal, hogy lakóhelyük mennyire számít szennyezett levegőjűnek.

A tudós szerint a makuladegenerációval összefüggő fő szennyezőanyagok a szállópor (pm2,5) és a nitrogén-oxidok. Ezek a parányi szemcsék belélegezve a tüdőn át a véráramba jutnak, amely szerteszét szállítja őket a szervezetben. A szemben a jó vérellátottság miatt okoznak különösen nagy kárt.

MTI Plázs

Látásromláshoz vezethet az időseknél a naponta szedett aszpirin

Kétszer nagyobb a valószínűsége a látásromláshoz, súlyosabb esetben vaksághoz vezető szemfenéki meszesedés kialakulása azoknál az idős embereknél, akik naponta szednek aszpirint, mint azoknál, akik nem - állapították meg tanulmányukban európai kutatók.

Még a nyár előtt bevezethetik az EU-ban a digitális oltási igazolványt

Még a nyár előtt bevezethetik az EU-ban a digitális oltási igazolványt

A Ferencváros és a Felcsút sem jutott a Magyar Kupában a legjobb nyolc közé

A Ferencváros és a Felcsút sem jutott a Magyar Kupában a legjobb nyolc közé

ATV: Nem lazít a kormány a járványügyi szigoron

ATV: Nem lazít a kormány a járványügyi szigoron