szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Belgium, Nagy-Britannia vagy Olaszország nagyban hozzájárul ahhoz, hogy távolabb kerüljünk a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott céloktól.

Az európai vállalatok szénkibocsátásának jelenlegi szintje biztossá teszi, hogy a globális hőmérséklet 2,7 Celsius-fokkal fog növekedni 2100-ig – állapította egy meg új tanulmány. A londoni Carbon Disclosure Project (CDP) elemzői kedden hozták nyilvánosságra kutatásukat, amely nagyjából ezer olyan európai vállalat 2020-as adatszoláltatásán alapul, amelyek az európai tőzsdei érték 80 százalékát adják.

Az európai vállalati szektor jelenleg kitűzött céljai alapján 2,7 Celsius-fokos melegedési pályán áll. Ez több mint egy Celsius-fokkal magasabb annál, mint ami a szakemberek szerint maximálisan megengedhető lenne ahhoz, hogy elejét vegyük a klímaváltozás legkatasztrofálisabb hatásainak – mutatott rá Maxfield Weiss, a CDP európai részlegének vezérigazgatója.

Pozitív fejleménynek nevezte, hogy sok ágazat számos vezető vállalata nagy célokat tűz ki maga elé és meg is valósítja az emissziócsökkentést, de hangsúlyozta, hogy minden 10 vállalat közül csupán alig egy elég ambiciózus ehhez.

A kedden bemutatott tanulmány szerint

Dánia, Svédország és Svájc áll legközelebb a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célokhoz, hogy az iparosodás előtti időszakhoz képest jóval 2 Celsius-fok alatt tartsuk a globális felmelegedés mértékét. Belgium, Nagy-Britannia és Olaszország viszont olyan pályán van, amely 3 Celsius-fokos hőmérséklet-növekedést idézne elő.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény szerint a globális átlaghőmérséklet emelkedését 2, de inkább 1,5 Celsius-fok alatt kellene tartani az iparosodás előtti szinthez képest.

Van otthon egy használt laptopja? Itt megtudja, mennyit kaphat érte

Van otthon egy használt laptopja? Itt megtudja, mennyit kaphat érte

Nem sokon múlt, hogy nem zuhant a mélybe a kamion

Nem sokon múlt, hogy nem zuhant a mélybe a kamion

Az utóbbi idők egyik leghasznosabb funkciójával bővült a Chrome

Az utóbbi idők egyik leghasznosabb funkciójával bővült a Chrome