szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legfeljebb két és fél órás, átszállás nélküli vonatúttal elérhető helyekre nem indulhatnak repülők az új szabályozás szerint.

Betiltották a francia belföldi légijáratokat a 2,5 órásnál rövidebb, átszállás nélküli vonatúttal is megtehető útvonalakon – írja a Guardian. A lap szerint a francia parlamenti képviselők már meg is szavazták a szabályozást.

A döntésről klímavédelmi szempontok miatt született döntés: a repülők szén-dioxid-kibocsátása a vasúthoz mérve, azonos távon átlagosan 77-szer magasabb. Az illetékes bizottság eredeti javaslata egyébként minden, 4 óránál rövidebb vonatúttal kiváltható repülőjáratot tiltott volna, a szabályozás felpuhítására mások mellett az Air France-KLM kérésére került sor. A légitársaság azzal érvelt a klímavédelmi szabályozással szemben, hogy a légitársaságokat rosszul érintette a koronavírust kísérő gazdasági válság. Benjamin Smith, az Air France-KLM vezetője ugyanakkor azt is közölte: elkötelezettek a belföldi járataik számának 40 százalékkal való csökkentése mellett. Most úgy gondolják, ezt 2021 végéig hajtanák végre.

A közlekedési miniszter, Jean-Baptiste Djebbari szerint végül azért nem 4 óránál húzták meg a határt, mert nem akarták kockáztatni, hogy bizonyos régiók elszigetelődjenek. A Szocialista Párt (PS) így is túl szigorúnak találta a szabályozást, mondván, munkahelyek szűnnek majd meg miatta.

A Zöld párt és az Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) ezzel szemben a korlátozás kiüresítése ellen emelt szót. Szerintük a 4 órás határnak lett volna értelme, lévén egyébként is azok miatt magasabb a kibocsátás. Szintén a 4 órás határt támogatta volna az UFC-Que Choisir fogyasztóvédelmi szervezet – ők emellett arra is figyelmeztettek, hogy kiegészítő intézkedések híján a vasúttársaságok visszaélhetnek a mostani lehetőséggel.

Hasonló döntést hoztak Ausztriában is, tavaly júniusban. Ott 30 eurós adót vetettek ki a 350 kilométeresnél rövidebb repülőutakra, valamint a 3 órás vonatútnál közelebbi célpontokra tilották meg a repülőjáratok indítását.