szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már vannak problémái a kriptopénzzel.

Mégsem lehet bitcoinnal Teslát vásárolni – jelentette be Elon Musk egy Twitter-bejegyzésben. Az elektromosautógyártó vezetője azzal indokolta a kriptopénzes vásárlás felfüggesztését, hogy „aggasztó mértékben nőhet meg a fosszilis energia, főleg a szén fogyasztása a bitcoin bányászata és használata közben".

Musk hozzátette: a kriptopénz sok szinten jó ötlet, és fényes jövő áll előtte, de ez nem mehet a környezet kárára. Vagyis Teslát legközelebb akkor lehet majd bitcoinból megvásárolni, ha fenntarthatóbb módon állítják elő a bányászathoz szükséges áramot, addig csak olyan kriptopénz jöhet szóba, amelyiknél ez a feltétel fennáll.

A bitcoin árfolyama Musk tweetje után 14 százalékot esett, a Tesláé ennél jobban, 4 százalékos eséssel megúszta.

Gyors párfordulás ez Musknál, hiszen mindössze három hónapja vásárolt cége másfél milliárd dollár értékben bitcoint, ekkor tette a cég lehetővé azt is, hogy a kriptopénzzel lehessen megvásárolni a Tesla termékeit. A társaság első negyedéves gyorsjelentéséből aztán kiderült, hogy a bitcoin tíz százalékát el is adták, csak ezzel 100 millió dollárt keresett a cég.

A Tesla februári lépése az egész kriptopiacot fellendítette – ezzel pedig a Cambridge-i Egyetem egy kutatása szerint a pénzek kitermeléséhez felhasznált energiafogyasztás is megnőtt. A kutatók szerint ez éves szinten 121,9 terrawatt óra volt, mostanra pedig 147,8 terrawatt órára nőtt – ez a mennyiség Magyarország villamosenergia-fogyasztásának a háromszorosa. A Marketwatch által idézett kutatás alapján azt tudni lehet, hogy a bányászat nagy része Kínában zajlik, ahol jó eséllyel szénből nyerik hozzá az áramot.

(Marketwatch)