szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Magyarország legrészletesebb légszennyezettségi térképét szeretnék létrehozni, a lakosok bevonásával.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Mérj velünk! címmel kampányt indít a Levegő Munkacsoport, amelyben levegőminőség-mérő készülék vásárlására buzdítják a lakosságot. A kampány célja egyébként az, hogy legyen a légszennyezettség ugyanolyan alapinformáció, mint a napi hőmérséklet – jelentették be a pénteki sajtótájékoztatón.

Magyarországon évente 13 ezer ember korai halálát és közel egymillió ember megbetegedését okozza a szennyezett levegő. A levegőminőség mégsem része a hétköznapi témáknak. Ezen kíván változtatni a Levegő Munkacsoport azzal, hogy a MetNet meteorológiai szervezettel együtt levegőminőség-mérő készülékek kihelyezésére buzdítja a lakosságot. Olyan megfizethető árú készülékeket javasolnak (jelenleg 24 ezer forintért hozzá lehet jutni magyarországi gyártótól), amelyek a szállópor mérésére szolgálnak.

A Mérj velünk kampány célja, hogy a lakosság − a saját mérők kihelyezésével − magáénak érezze a problémát: legyen a légszennyezettség ugyanolyan alapinformáció, mint a napi hőmérséklet. Az így mért adatok tájékoztató jellegűek, de minél több készülék kerül kihelyezésre, annál megbízhatóbban egészíti ki a hivatalos mérőállomások adatait és hogy a legrészletesebb légszennyezettségi térképet hozzák létre.

A részecskék mérete alapján ezek a műszerek kétféle szállóportípus mérésére alkalmasak, ezek a PM2.5 és PM10. A szállópor, kicsi méreténél fogva mélyen behatol az emberi szervezetbe, és ott maradandó károkat okoz.

Hazánkban a lakossági fűtésből származó PM2.5 az Európai Unióban kiugróan magas: fűtési időszakban az összes PM2.5 kibocsátás 83 százalékát is eléri. Ennek egyik oka a gyakran rossz minőségű szilárd tüzelőanyag, másik oka a rossz hatékonyságú kazánok használata és az épületek rossz energiahatékonysága. A nyári időszakban a közlekedés felelős a szállópor-kibocsátások nagy részéért, ami főleg az elavult dízel gépjárművek használatára vezethető vissza.

A Levegő Munkacsoport várja olyan támogatók jelentkezését is, akik szívesen részt vennének mérőműszerek kihelyezésének finanszírozásában közösségi céllal, például olyan településeken, ahol saját erőből nem sikerül a mérőknek elterjednie sem a lakosság, sem az önkormányzat hozzájárulásával.

Massay-Kosubek Zoltán Zhvg

Hiába ítélte el az EU Bírósága Magyarországot, ettől nem lesz tisztább a levegő

Papíron Magyarország is elkötelezett, hogy csökkentse a túlságosan magas és halálos légszennyezettséget, azonban a valóságban ez nem történt meg. Az Európai Unió Bírósága ezért kötelezettségszegési eljárásban elítélte az országot, de vajon megvédi a magyar embereket az EU döntése, kevesebb lesz ettől a szállópor, a kipufogógáz, az avarégetés, és az ezekből fakadó korai halálozás és megbetegedés?