szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Még Donald Trump nyitotta meg az alaszkai vadont az olajkitermelők számára, de alig akadt érdeklődő. A kevés kiváltott engedély sorsáról egy hatástanulmány elvégzése után dönt az amerikai belügyminisztérium.

Néhány nappal mandátuma lejárta előtt Donald Trump volt amerikai elnök még megnyitotta Alaszka sarkvidéki nemzeti parkjának (ANWR) egy részét az olajkitermelők előtt. A BBC most azt írja, Joe Biden kormánya felfüggesztette a kitermelésre kiadott engedélyeket.

Az erről szóló kormányzati közlemény szerint a jegyzőkönyvet átnézve úgy találták, hogy hibákat követtek el, amikor meghozták a döntést a vadrezervátumra szóló koncessziók kiadásáról. A belügyminisztérium egy átfogó környezeti hatástanulmány elvégzését kezdeményezte, és ez alapján dönt majd az engedélyekről.

Az alaszkai vadon már régóta viták kereszttüzében áll: a terület számos védett állatfaj egyik legutolsó menedéke és a helyi Gwich'in őslakosok körében is szakrális jelentőségű. Ugyanakkor becslések szerint nagyjából 11 milliárd hordónyi kőolaj lehet alatta.

Trump arra számított, hogy a vadrezervátumra kiadott koncessziós jogokkal 1,8 milliárd dollár bevételhez juthat az amerikai költségvetés. Végül csak 11 engedélyt értékesítettek, összesen 15 millió dollárért. A legtöbbet ráadásul Alaszka egyik állami cége vette meg. Az olajcégek ezt részben azzal magyarázták, hogy drága lenne a kitermelés, részben pedig azzal, hogy inkább a megújuló energiahordozókra koncentrálnának.

MTI / hvg.hu Zhvg

Trump megnyitotta az alaszkai vadont az olajcégek előtt

Néhány nappal a mandátuma lejárta előtt a Trump-kormány még megnyitotta Alaszka sarkvidéki nemzeti parkjának egy részét az olajkitermelők előtt. A lépést egy évtizede vita tartó vita és pereskedés előzte meg - írja a BBC.