zCast: Bio agyagépítészet vagy vályogház? A fenntartható építészetről másként
Mit jut eszébe először arról, hogy kortárs bio agyagépítészet? És arról, hogy vályogház? Hogyan építhetünk egészségesebb otthonokat természetes építőanyagokkal, a népi építészet hagyományos elemeinek felhasználásával, akár ötödével meghaladva a szabályzatban foglalt beépíthetőséget is? A zCast friss adásában szó esik a fenntartható építészet mainstream és valódi vonulatáról, sőt, Bihari Ádám építész elárulja, mit keres egy luxusvillában a vályogvakolat, és hogy ennek ellenére miért mégsem csak a gazdagok kiváltsága mindez. De meddig is áll egy modern vályogház?
Mit jelent a fenntartható építészet: modern napelemes irodaházat, zöldtetős társasházat, hagyományos vályogházat helyi alapanyagokból – vagy talán egy agyaggal kitapasztott panellakást? Mit tudnak hozzáadni a fenntarthatósághoz a népi építészet hagyományos műszaki megoldásai, anyaghasználata? Hogyan járhatunk mégis jobban, ha eleve több utánjárással, és drágábban építhetünk otthont természetes alapanyagokból? Min lehet spórolni ilyenkor?
Mit jelent a fenntartható építészet: modern napelemes irodaházat, zöldtetős társasházat, hagyományos vályogházat helyi alapanyagokból – vagy talán egy agyaggal kitapasztott panellakást? Mit tudnak hozzáadni a fenntarthatósághoz a népi építészet hagyományos műszaki megoldásai, anyaghasználata? Hogyan járhatunk mégis jobban, ha eleve több utánjárással, és drágábban építhetünk otthont természetes alapanyagokból? Min lehet spórolni ilyenkor? Milyen kitörési lehetőséget rejt magában az ország számára a természetes építőanyagok iránti növekvő érdeklődés? A fenti és egy sor más kérdés is szóba kerül a zCast friss adásában, amelyben Bihari Ádám építésszel, a Naturarch csoport vezetőjével beszélget Fait Federika házigazda. Részletek lent!
A műsor támogatója a K&H Bank. A fenntarthatóság és a zöld finanszírozás szakértője.
Büszkén hirdeti magát Budapest legelőkelőbb éttermei közt a Nobu, az étterem alapvetés a világsztárok között is. Most betekintést kaptunk arról, hogy az alapító Nobuyuki Matsuhisa szellemében hogyan készül náluk a japán konyha egyik legegyszerűbb, mégis legelőkelőbb fogása, a szasimi.