szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Ahogy kúszik feljebb a hőmérő higanyszála, úgy megy el a kedvünk a főzéstől. Ha mégis bevetjük magunkat a konyhába, akkor valami hűsítő étel kell.

 

Ha van a hűtőben joghurt – némi képzavarral, nagyon melegen ajánljuk - , akkor közel a megoldás. Remek alapanyag így nyáron levesekhez, desszertekhez, salátákhoz is, ráadásul hidegen, sütés–főzés nélkül is összedobhatunk pár fogást.  A fagylaltok és a parfék is sokkal egészségesebbek és szomjoltóbbak, ha joghurttal készítjük. Remekül harmonizálnak vele a friss zöldfűszerek,  a legtöbb zöldség, gyümölcs. A világ sok országában közkedvelt alapanyag a joghurt. De főleg a keleti és mediterrán konyha használja gyakorta – gondoljunk csak az indiaiak isteni hűsítő lasszí italára, a görögök tzatztikijére, a törökök joghurtos padlizsánsalátájára.

Érdekességek a joghurtról

 

-          Joghurtot minden bizonnyal évezredek óta fogyaszt az emberiség, és valószínűleg a tejjel egy időben kezdték fogyasztani. S mivel a hűtőt még nem ismerték, így szinte biztos, hogy spontán erjedés útján jött létre.  

-          Természetesen a joghurt körül is több legenda kering – egyesek szerint receptjét maga Isten küldte el Ábrahámnak…

-          Több híres uralkodó - Dzsingisz kántól  I. Ferencig -  is gyógyszerként fogyasztotta a joghurtot.

-          A joghurt szavunk minden bizonnyal török eredetű. A török elnevezés: yogurut.

-          A magas kort megélő népcsoportok tagjai jellemzően napi rendszerességgel fogyasztanak savanyított tejtermékeket, így sok kutató a hosszú és egészséges élet egyik titkát ebben látja. A 20. században Ilja Metchnikoff kutatásai során bebizonyította, hogy a joghurtban olyan élő kultúrák, ún. jó baktériumok megakadályozzák a bélben a mérgező anyagok elszaporodását. Ez nagyon nagy szerepet játszott abban, hogy Európában is egyre több joghurtot fogyasztanak.

-          Támogatja az emésztést, rendben tartja a bélflórát, erősíti az immunrendszert, csökkenti a májban a zsírlerakódást, csökkenti a szív– és érrendszeri betegségek kialakulását, szabályozza a vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet, így erősíti az érfalakat is. 

Aréna 2000

Amire figyeljünk

Egyetlen ellensége lehet a valóban egészséges joghurtnak, mégpedig a nagyipari joghurtgyártás. Az iparilag felgyorsított erjedési folyamatok, valamint az adalékanyagok éppen az ún. jó baktériumokat ölik meg, azaz a joghurtban már nem lesz élő anyag, így jótékony hatása is számottevően csökken. Így lehetőleg csak élőflórás joghurtot vásároljunk, vagy készítsük el magunk, nem egy ördöngösség.

JOGHURTOS UBORKALEVES

 Hozzávalók:

40 dkg kígyóuborka

25 dkg natúr joghurt (kb. 2,5 dl)

fél dl száraz fehér bor

fél dl zsírosabb tej

2 gerezd fokhagyma

1 ek olívaolaj

fél citrom leve

1 ek méz

só ízlés szerint

egy kevés frissen reszelt szerecsendió

frissen őrölt fekete bors

1 csokor kapor, apróra vágva

1 csapott evőkanál kristálycukor

ízlés szerint tehetünk még bele egy csokor piros retket apróra vágva

 Elkészítés:

Az uborkát(opciósan a retket is)  meghámozzuk és kockára vágjuk. Egy maréknyit félreteszünk. A többit turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a joghurtot, a tejet, a fehér bort és összeturmixoljuk.

Fűszerezzük, simára keverjük az olajjal, megszórjuk a felaprított kaporral.  Hűtőbe tesszük, és hidegen, a maradék uborkával (retekkel) meghintve tálaljuk.

H.A.

JOGHURTOS PADLIZSÁNSALÁTA

 Hozzávalók:

2 db közepes padlizsán

5 dl sűrűbb natúr joghurt

3 gerezd fokhagyma

2 ek olívaolaj

1 tk őrölt pirospaprika

frissen őrölt fekete bors

 Elkészítés:

A padlizsánt megmossuk és kockára vágjuk. Besózzuk és legalább 20 percet hagyjuk állni.

A joghurtba belekeverjük a zúzott vagy átnyomott fokhagymát, fokozatosan hozzáadagoljuk az olajat, simára keverjük  a fűszerekkel.

A padlizsánról leitatjuk a nedvességet, és olajjal vékonyan kikent sütőtálba rakjuk,   előmelegített 200 °C–os sütőben puhára sütjük. Még melegen, de nem forrón beleforgatjuk a fűszeres joghurtkeverékbe.  

Így frissiben és behűtve is egyaránt finom. Grillhúsokhoz kiváló köret.

 

GYÜMÖLCSÖS JOGHURTTORTA

 Hozzávalók:

50 dkg gyümölcs ízlés szerint

6 dl habtejszín

6 ek cukor

6 dl natúr joghurt  

2 csomag zselatin

1 ek vaníliaeszencia

babapiskóta

 Elkészítés:

Egy kerek tortaforma alját rakjuk ki babapiskótával.

A tejszínt keverjük össze a cukorral és verjük kemény habbá. A joghurtot egy kisebb lábasban melegítsük fel, és adjuk hozzá a zselatint. Keverjük simára, ízesítsük a vaníliaeszenciával.

Várjuk meg, amíg kihűl. Csak ekkor forgassuk össze a felvert tejszínhabbal. Keverjünk hozzá 40 dkg gyümölcsöt. Öntsük rá a babapiskótára. Tegyük egy éjszakára hűtőbe. Tálaláskor díszítsük a maradék gyümölccsel.

 

JOGHURTFAGYLALT

Hozzávalók:

4 dl joghurt

2 dl habtejszín

10 dkg méz

1 ek vaníliaeszencia

1 tk reszelt citromhéj

egy csipet só

Elkészítés:

A tejszínt a csipet sóval kemény habbá verjük. A joghurtot tegyük a többi hozzávalóval együtt turmixgépbe és keverjük simára. Öntsük egy tálba és óvatosan adagoljuk hozzá a tejszínhabot. Öntsük bele fagylaltgép tartályába és keverjük a megfelelő fagylalt állagúra.

Ha nincs fagylaltgépünk, akkor öntsük egy műanyag dobozba, tegyük mélyhűtőbe és háromszor – óránként - elektromos mixerrel keverjük át, hogy levegős, krémes legyen. Ezután tálalhatjuk.

Tipp: kedvünk szerint gyümölcsvelő hozzáadásával bármilyen joghurtos-gyümölcsös fagylaltot készíthetünk.  Egy kis friss bazsalikom vagy menta, citromfű csak jót tesz neki – s főleg nekünk.

 

 

 

  

 

  

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!