szerző:
Gergely Zsófia

A Matolcsy György által irányított jegybank felszámoló szervezete szerint teljesen szabályos volt az a pályázat, amin a Matolcsy György unokatestvérének érdekeltségébe tartozó bank vitte el a bedőlt Buda-Cash ügyfélállományát. Arról viszont mélyen hallgatnak, hogyan nyerhetett egy olyan bank, aminek nincs is országos hálózata, miközben ez a pályázati kiírás szerint kötelező volt. Inkább leírták többször egymás után, mennyire szabályos volt minden.

„Szabályos volt az eljárás” – csütörtökön közzétett közleményében ezt hajtogatja többször egymás után az MNB 100 százalékos tulajdonában lévő Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN Kft.) a bedőlt Buda-Cash ügyfélvagyonára kiírt pályázatról, amit a Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségébe tartozó NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. nyert meg.

Mint írják, a Buda-Cash felszámolója „minden esetben betartotta a jogszabályi előírásokat, nem volt ez másként az állomány-átruházásra vonatkozó pályázat kiértékelésekor sem”. „Tekintettel arra, hogy a felszámoló az ügyfelek érdekében szabályszerű eljárásban hirdetett nyertest, cáfol minden ezzel ellentétes állítást” – közölték.

Az „ezzel ellentétes állítás” a hvg.hu által szerdán elsőként megírt ellentmondás: az NHB bank úgy lett befutó a  Buda-Cash ügyfélvagyonára kiírt pályázaton, hogy láthatóan nem felel meg az egyik alapvető feltételnek. Mint arra Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (TEBÉSZ) elnöke felhívta a figyelmet: a Buda-Cash-károsultak nagy száma miatt csak az pályázhatott (volna), aki országos hálózattal rendelkezik, miközben Matolcsy rokonának a bankja egyetlen bankfiókot tud felmutatni. Erre a bank tegnap azt közölte, hogy „közvetítők révén” fognak majd országos elérést biztosítani.

©

Csakhogy az érdekvédelmi szövetség szerint a pályázatban kifejezetten már meglévő országos hálózatot szabtak indulási feltételként. Két olyan bankról is tudnak, amely emiatt a követelmény miatt nem indult a pályázaton, amin egyedüli indulóként győzött a Szemerey érdekeltségébe tartozó pénzintézet.

Országos hálózat? Akkor is szabályos volt

Az országos hálózat kérdésére a hvg.hu kifejezetten rákérdezett a PFSN-nél, de erre a jegybankhoz tartozó felszámoló szervezet egyszerűen nem válaszolt, csak a közleményükre hivatkozott. Abban viszont egyáltalán nem szerepel erre nézve információ, csak azt ismételgetik, hogy ők „minden feltételnek megfelelő nyertest” hirdettek „a napokban megjelent hamis sajtóhírekkel” ellentétben.

Az ügylethez már csak az MNB jóváhagyása hiányzik, ami valószínűleg ezek után sima ügy lesz. A közleményben ugyanis a Matolcsyékhoz tartozó szervezet még dicsekszik is azzal, hogy a korábbi, a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél lefolytatott felszámolási eljárásban két eredménytelenül zárult állományátruházási pályázat volt, amelynek „tapasztalatai után sikerként értékelik”, hogy itt, a Buda-Cashnél már „az első pályáztatás során benyújtásra került” olyan ajánlat Matolcsy rokonának bankjától, „amely minden pályázati feltételnek megfelelt”.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!