szerző:
hvg.hu

Eltörölné a minimálbért a Világbank, megkönnyítené az alkalmazottak kirúgását, hogy a munkaadók jobban fejleszthessenek a robotikába és az automatizálás területén. ÉS ez még nem minden, amit a pénzügyi szervezet ajánl.

Ne legyen minimálbér, legyen könnyebb kirúgni az alkalmazottakat, nullaórás munkaszerződés - meredek dolgokat találat az Index a Világbank éves World Development Report tanulmányának előzetes vázlatában. A Világbank szerint óriási változások előtt áll a világgazdaság, az országok gazdaságának rugalmasnak kell lennie, a merevebb országok bebetonozzák az elmaradásukat. Tehát különösen az elmaradott és fejlődő országokban lenne hasznos eltörölni a minimálbér intézményét, amelynek nincs kimutatható hatása a foglalkoztatottsági szintre. A leépítések nehézkessége miatt a munkaadók lassabban tudnak az automatizálás és a robotok, mesterséges intelligencia területén fejleszteni. A nullaórás munkaszerződés olyan alkalmazotti viszony Angliában, amelyben a munkaadónak nem kell egy minimum óraszámot biztosítani a munkavállalónak, de az sem köteles minden munkát elfogadni. A munkaerő-piaci bizonytalanságot a Világbank szerint a fogyasztási adók csökkentésével és az ingyenes társadalombiztosítás kiterjesztésével lehetne kompenzálni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!