szerző:
MLF
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elkezdődtek az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) a személycserék, máris távozik posztjáról a tárca egyik legfontosabb intézményének, a milliárdos beszerzéseket intéző Educatio Kft.-nek a vezetője – értesült a hvg.hu. Kerékgyártó Sándort információink szerint csütörtökön azonnali hatállyal elbocsátották, ezt cikkünk megjelenése után az Emmi meg is erősítette a hvg.hu-nak.

Csütörtökön azonnali hatállyal távozott az Educatio vezetője – tudta meg két forrásból is a hvg.hu. Kerékgyártó Sándor 2010 júliusa óta irányította az állami céget, amely a magyar köz- és felsőoktatás tartalmi, módszertani megújításával, központi oktatásügyi szolgáltatások fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozik.

A harmadik Orbán-kormány hivatalosan június 6-án áll majd fel, a kabinet jelenleg ügyvezetői minőségben látja el feladatát, a minisztereket az utóbbi hetekben sorra hallgatta meg a május 10-én hivatalba lépett kormányfő. Orbán Viktor részben a jelenlegi miniszterek esetleges maradásáról tárgyalt, de sajtóhírek szerint a tárcavezetők már államtitkári listával, személyi javaslatokkal érkeztek a miniszterelnökhöz.

Kerékgyártó távozásáról megkérdeztük a minisztériumot, de az Emmi cikkünk megjelenéséig nem válaszolt. Megkerestük Kerékgyártó Sándort is, de a hvg.hu-nak nem kívánta kommentálni az elbocsátásáról szóló hírt. Péntek este az Emmi a hvg.hu-val azt közölte, Kerékgyártó május 16-tól a felmondási idejét tölti és ugyanezen naptól fel van mentve a munkavégzés alól. Érdeklődésünkre, hogy miért bocsátották el, a minisztérium azt írta, "vezető állású munkavállalóról lévén szó, indoklási kötelezettség nem áll fenn" (ezt a tisztviselőkre vonatkozó, indoklás nélküli felmondásra vonatkozó jogszabály lehetővé is teszi - a szerk.).

Nagytakarítás jöhet?

Több kormányzati forrásból úgy értesültünk, Kerékgyártó távozása nem egyedülálló, további változások várhatóak. Egy magas rangú kormánypárti forrás szerint Balog Zoltán miniszter a tárca 2012-es átvételekor a miniszterelnök engedélyének hiányában nem tudta megválasztani az államtitkárait, így mindenki a helyét maradhatott, akiket az előző miniszter, Réthelyi Miklós választott ki.

Balog Zoltán - kipukasztja a minisztériumi buborékot?
©

Balog viszont több poszton is változást tervez, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár távozása már nyilvános, ő a találgatások szerint Pedagógus Kar élére kerülhet. (Cikkünk megjelenése után azonban az Emmiből jelezték, hogy a törvény értelmében a Pedagógus Kar vezetőjét csak a kar tagjaiból lehet megválasztani, ráadásul a kar tagja csak gyakorló pedagógus lehet, így Hoffmann Rózsa semmiképpen nem kerülhet oda.) Az Index április közepén írta meg, hogy Pölöskei Gáborné, az Emmi főosztályvezetője – Áder János húga – kerülhet az állami iskolák fenntartójának, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) az élére. A hvg.hu minisztériumi forrásokból úgy értesült, Pölöskeinének nagy befolyása van a tárcánál, ő készíti elő a Klik átalakítását, és a személyi változásokra is ő tesz javaslatokat.

Mint a hvg.hu korábban megírta az oktatás az a terület, ahol jelentősebb változások lehetnek. Itt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működésének átszervezésére (és a vezető Marekné Pintér Aranka menesztésére) számítanak a legtöbben, ami információink szerint az Educatióval is kapcsolatos. Korábban jelentés is készült a Klik működéséről, az ezzel megbízott miniszteri biztos – a kiszivárgott dokumentum szerint – súlyos hiányosságokat tárt fel. Kormányzati források a hvg.hu-nak korábban azt mondták, az apparátus átszervezésre azért van szükség, hogy az oktatásba az eddiginél több pénzt tudjon a kormány becsatornázni, és ebből a szempontból az Educatio az egyik legfőbb beszerzője a minisztériumnak.

Drága és rosszul működik

A társaság működését a Klikhez hasonlóan korábban több kritika érte. Az Educatio vette meg tavaly nyáron 543 millió forintért azt az iskolai adminisztrációs rendszert, a Magisztert, melyet az összes magyarországi iskolának felajánlott a kormány. Bár bevezetése nem volt kötelező, de ha valamelyik intézmény megtartotta a régebbi szoftverét, akkor nem kapott a fenntartásához állami támogatást. A szoftver nem volt új fejlesztés, az Educatio lényegében az egyik piaci vetélytársat emelte a többi fölé.

A naplózásra, a hiányzások vezetésére is kidolgozott szoftver bevezetése januárban botrányt okozott. Egyrészt a kabinet a tanév közepén vezette be, az államtitkárság későn szólt az átállásról az iskoláknak, így sok igazgató, rendszergazda a téli szünetben, az ünnepekkor is dolgozott. Ráadásul hetekkel a bevezetése után sem működött az iskolák szerint megfelelően, a hvg.hu-nak egy Pest megyei iskola rendszergazdája még márciusban is azt mondta, nem erőltetik, inkább maradtak a papíralapú naplónál.

Cégháló az oktatási pénzek felfogására

A hvg.hu számolt be arról, hogy az Educatio közel 20 millió forintos megbízást adott két cégnek az iskolai adminisztrációs rendszer továbbfejlesztéséről szóló tanulmány elkészítésére. A Közbeszerzési Értesítőben március elején megjelent eredményhirdetés szerint a feladatot a Taninform Zrt., illetve ennek a cégnek a tulajdonosa, a Commitment Zrt. nyerte el – a két cég közösen indult az tenderen.

Az Educatio most távozó vezetője, Kerékgyártó korábban kapcsolatban állt az Commitmenttel: 2010-ig vezetője volt a Top Net Trade Kft.-nek, amely egy 2009-es közbeszerzésen a Commitment alvállalkozója volt. Januárban a minisztérium cáfolta, hogy Kerékgyártó valaha is kapcsolatban állt volna az állam által megvett Magiszterrel, azt viszont elismerte, hogy a commitmentes Taninformnak dolgozott.

Kerékgyártó Sándor
©

A Commitment és leányvállalatai feltűntek az önkormányzati beszerzéseken is. Így a cég részt vett annak a szekszárdi tanteremnek a kialakításában, melyet uniós pénzből finanszíroztak, és ami végül összesen 157 millió forintba került. A Commitment személyzete nem áll túl távol a nagyobbik kormánypárttól. Mint arról a hvg.hu két éve beszámolt, az oktatási piac egyik legeredményesebb cégét 2003-ban Guller Zoltán alapította, aki az első Orbán-kormány idején az oktatási tárca hallgatói irodáját vezette. A cég honlapján szakmai vezetőként feltűnő Környei László pedig Pokorni Zoltán volt szakminiszter helyettes államtitkára volt. A Commitment és leányai az elmúlt években több milliárd forint közbeszerzést nyertek el.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MLF Itthon

Botrány után üzlet: 20 millió oktatási tanulmányra

Közel húszmillió forintért készíthet tanulmányt egy olyan cég, amely pár hónapja még végleg ki akart vonulni a piacról. Az oktatási piacon a milliárdos állami megrendelések révén meghatározó részesedést szerzett cég korábban üzleti kapcsolatban állt a megbízást adó állami intézmény vezetőjével.

Kovács Áron Itthon

Mi kerül egy tantermen 157 millió forintba?

Mi kerül ezen a fotelon 7200 forintba? – értetlenkedik a klasszikus kabaréjelenet hőse. Hasonló kérdés gyötörheti azokat is, akik jobban belegondolnak, pontosan mire költjük el az uniós fejlesztési forrásokat: például mi kerül egy természettudományos tantermen 157 millió forintba. Szekszárdon egy önkormányzati képviselő feltette a kérdést, meg is kapta a részletes adatokat, de feljelentéssel fenyegették meg, mikor nyíltan megkérdőjelezte bizonyos tételek szükségességét.