szerző:
hvg.hu

Távozik az Origótól a Hírek rovat gárdájának 10 tagja és a portál videórovata is - a felmondásukat a Facebookon jelentették be.

"Mi, az Origo Hírek rovatának tagjai úgy látjuk, hogy Sáling Gergő főszerkesztő távozása után nem tudjuk folytatni az eddigi munkánkat. Ezért – egyéni megállapodások alapján – elhagyjuk az Origót. Nagyon sajnáljuk, hogy ez a történet így ér véget" – írták a Facebookon.

A poszt szerint távozik a portáltól Albert Ákos, Dull Szabolcs, Fabók Bálint, Tamás Fábián, Joó Hajnalka, Rovó Attila, Sarkadi Zsolt, Szabó András, Vorák Anita és Zöldi Blanka.

Szintén a Facebookon jelentette be távozását a videórovat is, mindezt stílusosan egy videóval és egy R.I.P felirattal tudatták.

Tegnap felmondott az Origo főszerkesztő-helyettese és újságírója, Pethő András is, akinek Lázár János milliós hotelszámláiról írt cikkei is hozzájárulhattak ahhoz, hogy hétfőn este menesztették a lap főszerkesztőjét, Sáling Gergőt. Szerdán este kiderült, hogy a két felelős szerkesztő, Tóth Sára és Bordás Gábor is távozik.

Az Origo kedden megpróbálta azt kommunikálni, hogy "a változó médiafogyasztási szokásokhoz alkalmazkodva nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni az integrált tartalom-előállítás stratégiájának megvalósítására", és ezért szükséges az átszervezés, cáfolva a politikai ráhatást.

A Kettős Mérce viszont a sajtószabadságot féltve tüntetést szervezett a szerkesztőség elé. Több ezren vonultak – egyben a reklámadó, valamint a civil szervezetek feketelistázása ellen is demonstrálva – az Origo Dob utcai székházától a Kossuth térre. Később az Átlátszó.hu nyilvánosságra hozta azt a hangfelvételt, amely a Sáling távozásáról tartott szerkesztőségi értekezleten készült.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!