szerző:
hvg.hu

Egy birtokunkba jutott levél szerint Szepesházi Péter munkáltatója nem engedélyezte végül a szereplést, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy a nyilatkozat a bíróság hivatalos álláspontjának tűnhetne.

Nem vehetett részt az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorának hétfői, bíróságokkal foglalkozó adásában Szepesházi Péter, a Budai Központi Kerületi Bíróság polgári bírája – tudta meg a hvg.hu.

Szepesházi az utóbbi időben több interjúban bírálta Handó Tünde és az általa vezetett Országos Bírósági Hivatal (OBH) tevékenységét.

Úgy tudjuk, Handó Tünde levélben kereste meg a bíró munkáltatóját, Fazekas Sándort, a Fővárosi Törvényszék elnökét azzal, hogy Szepesházi ne szerepeljen a műsorban.

Egy birtokunkba jutott levél szerint Fazekas Sándor végül nem engedélyezte a szerepelést, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy Szepesházi nyilatkozata a bíróság hivatalos álláspontjának tűnhetne.

Úgy tudjuk: a műsorba meghívták az Országos Bírósági Hivatal képviselőjét is, de az OBH nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel.

Handó Tünde: Nem tiltottam

Írásunk megjelenése után Handó Tünde az alábbi helyreigazítás közzétételét kérte lapunktól:

 

„Valótlanul állítottuk, illetve valótlanul híreszteltük, hogy dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke „letiltatta” volna dr. Szepesházi Péter bíró televíziós nyilatkozatát, illetve hogy erre a Fővárosi Törvényszék elnökének utasítást adott volna.

Ezzel szemben a valós tények az alábbiak: az OBH elnöke azzal kereste meg a törvényszék elnökét, hogy adjon tájékoztatást arról: „az egész bírósági szervezetet érintő nyilatkozattételt illetően egyeztett-e a kollégájával, részére engedélyezte-e a nyilatkozattételt.” Dr. Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke válaszában azt közölte: „A nyilatkozattételhez, az interjú adásához a bíró engedélyt nem kért, és nem kapott (…) a bírónak a megjelölt médiumnak adott témakörben a hivatalos tájékoztatást nem engedélyezte.”

A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény 43-44. §-ai szabályozzák a bíró nyilatkozattételének korlátait. Eszerint a "bíró a szolgálati viszonyán kívül nyilvánosan nem fogalmazhat meg véleményt bíróság előtt folyamatban lévő vagy folyamatban volt ügyről, különös tekintettel az általa elbírált ügyekre", illetve a "bíró az általa intézett ügyről a sajtó, a rádió és a televízió részére nem adhat tájékoztatást. A bíróság előtt folyamatban lévő vagy befejezett ügyről a sajtó, a rádió és a televízió részére a bíróság elnöke vagy az általa megbízott személy adhat tájékoztatást."

A jogszabály tehát egyértelmű atekintetben, hogy a bíró számára csak a bíróság előtt folyamatban lévő ügyről való véleménynyilvánítást és tájékoztatást korlátozza, ezekben az esetekben azonban azt a bíróság vezetőjének engedélyével sem tehetné meg.

Olyan rendelkezést azonban e törvény nem tartalmaz, amely a bíróság vezetőjének engedélyéhez kötné, hogy a bíró egyéb nyilatkozatot tegyen, olyat pedig különösen nem, amely meghatározná, mi minősül "az egész bírósági szervezetet érintő" nyilatkozatnak.

Belső szabályzatok tartalmazhatnak ilyen rendelkezéseket, ha azonban ez így van, e szabályzatok törvényessége kétséges.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Pálmai Erika Itthon

Az összeférhetetlenség joga: törvényen kívüli bíróságok?

Törvénytelenül működik az a testület, amely amúgy a bírósági igazgatás törvényessége felett őrködik – terjed egyre szélesebb körben a bírói karban. Az Országos Bírói Tanács sem vitatja a jogsértőnek mondott élettársi kapcsolat létét, de sajátos jogértelmezéssel nem lát problémát. Handó Tünde OBH-elnök mindeközben nem várt jutalmakkal oldaná fel a bírói karon belül egyre nagyobb feszültségeket.