szerző:
Tóth Richárd

A Salgótarján központú Nógrád 1-es számú egyéni választókerületben négy éve tíz százalékkal nyert a Fidesz és Becsó Zsolt. Most testvére, Becsó Károly indul, de visszalépésekkel és koordinációval közel lehet hozzá kerülni. A Közös Ország Mozgalom legújabb kutatását a hvg.hu ismerteti.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után, középút nem maradt senkinek. Magyarország tehát egyrészt olyan maradt, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

2014-ben Becsó 37,6 százalékot kapott, a baloldali összefogás jelöltje, Boldvai László Róbert 26,8-at, a jobbikos Kutas József pedig 23,5-öt. A választókerületben akkor 31-en álltak rajthoz (igaz, 17-en az egy százalékot sem érték el), most még többen. A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján 33 indulót vettek nyilvántartásba, köztük olyan formációk is indulót állítanak itt, mint a Tenni Akarók Magyarországi Pártja vagy a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanulók Emberek Pártja.

A Fidesz idén Becsó Károlyt, Becsó Zsolt testvérét indítja, az MSZP és a DK megegyezése alapján itt utóbbi állít indulót, Kovács Zsoltot, a Jobbik Cseresznyés Istvánt, az LMP Dömsödi Gábor egykori televíziós újságírót, Pásztó polgármesterét, az Együtt Nógrádi Nórát, a Momentum pedig Tóth Csabát. (A kutatás idején még Barta László szerepelt a Momentum, illetve Árvainé Faludi Erzsébet az Együtt színeiben, de ez azóta megváltozott.)

A közvélemény-kutatás adatai szerint toronymagasan vezet a Fidesz helyben:

  • Becsó Károly 45 százalékon áll,
  • Cseresznyés István (Jobbik) 22 százalékon,
  • Dömsödi Gábor (LMP) 16 százalékon,
  • Kovács Zsolt (DK) 14 százalékon,
  • a Momentum és az Együtt jelöltje pedig 1-1 százalékon áll.

Ha minden jelölt rajthoz áll, szinte biztos, hogy a Fideszé a mandátum, a Közös Ország Mozgalom felmérésének azonban éppen az a lényege, hogy ha a jelöltek visszalépnek adott esetben, akkor ki hogyan szorongathatja meg a Fideszt. Az alábbi táblázatban a direkt szavazatarányok látszana, később azonban mutatjuk a KOM indirekt becsléseit is.

©

A táblázatból kiderül, hogy az esetleges visszalépések után Becsóhoz a Jobbik jelöltje lenne a legközelebb, de ő is csak 38 százalékra lenne képes 62 ellenében, tehát nem állítaná maga mögé az ellenzéki szavazókat. Igaz, a többi jelölt, ha egyedül indulna Becsó ellen, még gyengébb eredményt érne el. (Dömsödi 35, DK-s Kovács 32 százalékot szerezne.)

Az indirekt becslés szerint (amely a közvetlen válaszok mellett figyelembe veszi többek között a látens politikai preferenciákat is) nem kerülne sokkal közelebb a Fideszhez egyedüli ellenzéki indulóként a jobbikos Cseresznyés, ő csak 2 százalékkal szerezne többet. De ha az LMP-s Dömsödi lenne az egyedüli kihívó, ő eredményesebben integrálná az ellenzéki szavazókat és sokkal jobban szerepelne, 44 százalékot érne el, míg Kovács 38-at.

A körzetben rákérdeztek arra is, hogy az ottani szavazók inkább a kormány maradását vagy távozását szeretnék. 47 százalék szerint a kormányváltás jobb lenne, 37 százalék szerint jobb lenne a kormány maradása. 27 százalék szerint sokat vagy valamennyit romlott a gazdasági helyzet, 29 százalék szerint azonban javult. A megkérdezettek 38 százaléka szerint romlott a közpénzek felhasználása, 16 százalék megítélése szerint javult.

Az adatfelvétel február 1. és március 15. között zajlott le, 1002 véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonukban történt megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte. A részletes elemzést ide kattintva találja.

A Közös Ország Mozgalom felméréseit már korábban is ismertettük:

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!