szerző:
MTI

Az autóbiztonsági eszközöket termelő gyárban a 40-50 fokos hőségben sokan nem bírták a munkát, ráadásul a szellőztetés sem megoldott. Kedden 30-an, szerdán 28-an lettek rosszul, a cég vezetése csütörtökre ígéri a megoldást: mobil klímaberendezéseket hoznak.

A hőség és az oxigénhiány miatt tömegesen lettek rosszul kedden és szerdán a sopronkövesdi Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. üzemében a dolgozók; a cég vezetése azt ígérte, csütörtökre mobil klímákkal oldja meg a szellőztetést – közölte a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi elnöke szerdán az MTI-vel.

Marsitsné Horváth Marianna elmondta, hogy kedden 30-an, szerdán 28-an panaszkodtak rosszullétre az autóipari vállalat üzemében, mert nincs szellőztetés az üzemben. A 2018-ra elkészülő új csarnok építési munkálatai miatt ugyanis lefalazták az ablakokat. Az érdekképviselet vezetője jelezte: korábban azt az ígéretet kapták a vezetőségtől, hogy május végére megoldják a szellőztetést.

©

Beszámolt arról, hogy folyamatosak a konzultációk a vezetőséggel az ügyben, ám mivel semmi sem történt, az illetékes munkavédelmi felügyelőséghez fordultak. Kedden a hatóság munkatársai 35 fokot mértek a csarnokban – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a szakszervezet szerdán értesítette az európai üzemi tanácsot és a svéd anyavállalat szakszervezetét is a történtekről.

A szakszervezeti vezető elmondása szerint nyomásra a munkáltató felkérte a Misszió Mentő Betegszállító és Szolgáltató Kft.-t, hogy 24 órás ügyeletben egy autóval legyen jelen a gyár területén, és segítsen azoknak, akik rosszullétre panaszkodnak. Marsitsné Horváth Marianna úgy tudja, az éjszaka át fogják szellőztetni az üzemet, csütörtökre beszerelik a mobil klímákat, amelyekkel megoldódik az üzem levegőztetése és a hőmérséklet csökkentése.

Az MTI kereste a vállalat vezetőségét, akik későbbre ígértek tájékoztatást.

Az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. a stockholmi székhelyű Autoliv-cégcsoport tagja, amely biztonsági öveket gyárt járművekhez. A cég 1993 óta van jelen Magyarországon, jelenleg mintegy 1800 embernek ad munkát.

Az idén februárban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Frank Kohrs, az Autoliv európai biztonságiöv-gyártásért felelős alelnöke bejelentette, hogy a jelenlegi 19 ezer négyzetméteres sopronkövesdi gyárat 15 ezer négyzetméteres csarnokkal bővítik. A 11 milliárd forintos beruházást 1,5 milliárd forinttal támogatja a magyar kormány. A bővítéssel a tervek szerint hétszáz új munkahelyet teremtenek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!