HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Vele ugyanis csökkenthető az előítélet.

A kedvelt buddhista gyakorlat, a szerető kedvesség meditáció (szkm) nemcsak szeretettelivé tesz, de segíti a faji előítéletek legyőzését is – igazolta Alexander Stell, az angliai Sussexi Egyetem doktorandusza.

A Motivation and Emotion című lapban ismertetett kísérletében 71, meditációs gyakorlattal nem rendelkező fehér felnőtt vett részt.

Ők egy-egy képet kaptak egy velük megegyező nemű fekete személyről.

Emellett pedig vagy egy szkm-instrukciókat tartalmazó hangfelvételt vagy azt a feladatot, hogy szemléljék meg a fotót, és figyeljék meg a látott arc egyes jegyeit.

Ezt követően pozitív és negatív kifejezéseket kellett társítaniuk különböző, a saját vagy egy másik etnikai csoport tagjait ábrázoló arcképekhez.

Ebben a feladatban a pozitív ingereket általában gyorsabban kapcsoljuk a saját, míg a negatívakat a külső csoporthoz.

A meditálóknál azonban szignifikánsan csökkent az így kimutatható előítéletesség a konkrét etnikai csoporttal (ez esetben a feketékkel) szemben.


Hasonló írásokat a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk
A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel.