 © Gőgh Csilla |
Nem könnyű megtalálni az éttermet. Egy nagy irodaépület aljában húzódik meg. Az utca felől egy kis zászló és felirat hirdeti csupán, hogy itt autentikus olasz finomságokkal várnak minket. Ha a kerti, teraszos rész felöl érkezünk, semmi különös. Pár rattan szék és asztal, ízlésesen elrendezve, a kert végében játszótér az apróságoknak.
Odabent már sokkal figyelemreméltóbb. Sőt, első ránézésre kissé bizarr. Már-már giccsbe hajló oszlopok, fali angyalkák, liándíszítések egyvelege. Alapvetően bézses pasztell színvilág,melyre rátromfol a bútorok sötét barnája.
Az étterem meghatározó eleme a kemence, oldalánál szép rendben várakoznak sorsukra az odakészített fahasábok. Hangulatos, kedves színfoltja a helyiségnek az egyik falba épített kis ablaksor, melyről virágos cserepek mosolyognak le ránk.
Szóval: kockásterítős, trattoriás miliő giccses túldíszítettséggel. Meglepő,de szerethető.
Ételtárlat:
Az előételek közül kimaradhatatlan pármai sonkát itt avokadóval és grapefruittal szervírozzák. Különleges ízkombinációt eredményez. A tésztakínálatban is találunk rendhagyó fogást. Feltétlenül érdemes megkóstolni a nudlira emlékeztető fricellit szárított paradicsomos pesztóval, bivaly mozzarellával és pirított fenyőmaggal Felejthetetlen, karakteres. Könnyedebb s nagyon finom a sáfrányos zöld spárga rizottó.
A főételek között rálelünk az egyre „divatosabb” ördöghalra. Itt pancettában – húsos szalonna – sütik. Oliva olajon pirított burgonyát, sült koktélparadicsomot tálalnak mellé. Ajánljuk még a fehérboros garnélát,s nem csak azért, mert tuti, hogy a városban itt kapjuk a legkedvezőbb áron, kilója 6500 forintot kóstál.
 © Gőgh Csilla |
Az étterem szándéka szerint az autentikus olasz konyhát követi. Így meglehet, hogy valamely – pláne halas - fogás kissé alulfűszerezettnek tűnik az erőteljesebb, magyaros fűszerezéshez „szokott” ízlelőbimbóinknak. Minden étel alapanyagát vagy egyenesen a piacról válogatja a séf vagy Olaszországból hozzák. Nincs ez másként a pizza négy-féle lisztből készült keverékével és élesztőjével sem. Nem mintha a magyar liszt nem lenne jó, de teljesen másmilyen pizza készül belőle mintha az olaszt használják. Itt a kemence nem dísznek van a helyiségben, hiszen az étlapon lévő huszonegy féle pizza ebben készül. A jolly joker a La Tua , azaz kívánság pizza, melyet olyan feltéttel kérhetünk 2350 forintért, amilyenhez éppen kedvünk van.
Ha ásványvízzel akarnák leöbliteni a pizzánkat, rögtön zavarba is jöhetünk. Itt is kicsit túlzásba estek: nem tudunk rájönni, hogy miért kell ötféle ásványvíz egy trattoriában? Miért nem elég kettő?
A limonádéknál semmi kifogásunk a sokféleség ellen, mindegyik kitűnő. Hogy csak egyet említsünk: maracujás limonádé friss ananásszal.
S itt vannak persze a borok, amelyekből egyenesen elvárható a széles kínálat: szép hazai szegmens mellett olasz minőségi, egyedi borok is kaphatók, de a habzóborokat sem érdemes kihagyni.
A város egyik legízletesebb narancsos-csokoládé szufléjához pedig feltétlenül rendeljünk egy pohár Moscato d’Asti édes desszertbort.
Jellemzők:
Egy fő átlagfogyasztása itallal kb.: 9.000-11.000 Ft
Egy presszó kávé ára: 390 Ft
Konyha: olasz, magyar
HVG tetszési index (max. 10X): XXXXXXX
Étterem: X Bár: Egyéb: terasz
Bankkártyák elfogadása: minden
Elérhetőség:
Cím: II. ker. Budapest, Ady Endre u. 19
Tel.: 06-886-78-80
Nyitva: 12-24 óráig
Web.: www.porcellino.hu