Már 30 éve, 3 évvel Csernobil után is szó volt Paks II-ről, a halakkal is érveltek

Fahidi Gergely

4 perc

2019.09.23. 11:30

A Paksi Atomerőmű Vállalatnál elkészítették az újabb két, egyenként 1000 megawattos blokk beruházási javaslatát és az ehhez szükséges környezeti hatás­vizsgálatot. Mint állítják, a két új blokk felépítésére feltétlenül szüksége van a magyar gazdaságnak, és a több mint 100 milliárd forintos beruházás eredményeként még akár a paksi vizek halgazdasága is nőhetne. Erről számolt be éppen 30 éve a HVG, a mostani paksi bővítés miatt is tanulságos cikkben.

Valószínűleg ez év októberében új, átfogó energiaellátási program kerül a kormány elé. E program megkérdőjelezi a tervezett két újabb paksi atomerőművi blokk felépítését. Az atomerőmű szakértői már ki is dolgozták az 1000 megawattos blokkok beruházási javaslatát, s a múlt hét szerdai tájékoztatón természetesen arról igyekeztek meggyőzni az újságírókat, hogy feltétlenül szükség van — az 1988-as árakon számolva is — több mint 100 milliárd forintba kerülő két beruházásra.

Érveik felsorolásakor két állítást axiómaként, bizonyításra nem szoruló tényként kezeltek. Abból indultak ki ugyanis, hogy Magyarországon a legkisebb gazdasági növekedésnek, de magának a szerkezetváltásnak is törvényszerűen együtt kell járnia az energia-, különösen a villamosenergia-szükséglet növekedésével. Számításaik szerint ugyanis ma a nemzeti össztermék 2 százalékos növeléséhez Magyarországon 6 százalék többletenergiára van szükség. Ha pedig több áram kell, azt csak szén és lignit elégetéséből vagy új atomerőművi részlegekből lehet nyerni — állították.