Maximális haszon a minihálózatokból – 400 millió ember juthat áramhoz

HVG360

3 perc

2019.12.11. 13:00

A több szempontból is a „világ végének” számító ázsiai és afrikai falvakban egyre több helyen hoznak létre mini-elektromoshálózatokat. A napelemmel tölthető akkumulátoroknak köszönhetően a falvak „új életre” kelnek.

Narendra Modi indiai államfő meg­hir­dette ugyan nagyszabású programját az áram­szolgáltatás fejlesztésére, az elektromosság még mindig nem ért el a legtávolabbi falvakba, s ahol már megjelentek a vezetékek, sokszor ott is gyakoriak az áramszünetek. Különösen igaz ez a kelet-indiai Narotoli faluban, ahol még az is bonyolítja a helyzetet, hogy a közelben lévő erdők a maoista gerillák ellen­őrzése alatt vannak.

Ilyen körülmények között jelent meg a faluban a Mlinda nevű civil szervezet, amely gyorsan telepítette is az általa tervezett, egymáshoz kapcsolt, napelemekkel működő akkumulátorokból, a hozzájuk tartozó vezetékekből, valamint energiatakarékos lámpákból álló minihálózatát.

The Economist beszámolója szerint a Narotoliban működő, 22,5 kilowatt teljesítményű helyi hálózatnak köszönhetően éjjel-nappal van áram, s nemcsak a házakban lévő lámpáknak és egyéb elektromos berendezéseknek, hanem az olajos magvakat kisajtoló gépnek, az öntözőberendezésnek, sőt még a csirke­farmnak is jut elektromosság.