Néztek, mint a revüben – "Eljött a paradicsom", 1989. december 18.

Bedő Iván

3 perc

2019.12.14. 16:01

Végre banánhoz jutni – ez volt Nyugat egyik fő vonzereje a keletnémetek szemében. De az elválasztott németeket összehozta az NDK-s erotika és a szimfonikus muzsika is.

A német egyesítés története

Bedő Iván, a HVG munkatársa 1989-ben és még jó ideig a Magyar Rádió tudósítójaként Berlinben szemtanúja volt a történelmi eseményeknek. Akkori tudósításai szinte naplóvá állnak össze. Most ezeket a posztokat olvashatják, az éppen 30 évvel ezelőtti napok sorrendjében, heti bontásban. Az első "poszt" 1989. december 4-én született, most itt van sorozatunk újabb darabja. A történelmi napló hátteréről itt olvashat.

A sorozat eddig megjelent cikkei itt olvashatók.

1989. december 18. – Kulturált közeledés

Karácsony előtt néhány nappal Yehudi Menuhin jótékonysági koncertet vezényelt Nyugat-Berlinben, a bevételből a romba dőlt NDK-beli belvárosok helyreállításához járulnak hozzá. Az effajta német–német zenei és kulturális közösség a berlini fal megnyitása óta hamar megszokottá vált.

Ingyenkoncert a Berlini Filharmónián

Keleti zsebből megfizethetetlen

Reinhard Friedrich/Stiftung Berliner Philharmoniker

Már a faltörés örömteli napjaiban is – bár a többség a híres Kurfürstendammon akart végigsétálni, és nem kevesebben az olcsó áruházakat fosztották ki kevéske pénzükkel – akadtak, akik a kultúra szentélyeit keresték fel, és nem csalódtak. A nyugat-berlini opera és a nyugat-berlini filharmónia már az első hétvégén ingyenes előadásokat tartott az NDK-ból érkezőknek. Néhányan kissé tamáskodva mentek be az opera meglehetősen ronda épületébe: az NDK-ban ahhoz szoktak hozzá, hogy ami ingyen van, az olyan is.