Trump után Putyin: Orbán nagypályásnak képzelheti magát a világpolitikában

Riba István

6 perc

2019.10.31. 06:00

Miután Trump rátaposott Kijevre és beáldozta a szíriai kurdokat, Putyin számára megnyílt a játéktér szerte a világon. Orbán a kezére játszik a nyugati szövetségek állandó gyengítésében. Ezt ismerve lehet értelmezni a tegnapi magyar-orosz csúcstalálkozót.

„Magyarországot az a veszély fenyegeti, hogy visszasorolják az orosz érdekszférába”

– figyelmeztetett Orbán Viktor. Igaz, nem most, hanem 2007-ben, s akkor még nem akarta, hogy Magyarország a „Gazprom legvidámabb barakkja” legyen.

Orbánnak eltűnt ez a veszélyérzete, s mára egyre több nyugati politikus sorolja Magyarországot az orosz politika támogatói közé. Holott csak arról van szó, hogy az oroszok a hagyományos külpolitikai gyakorlatuknak megfelelően „hasznos idiótákat” keresnek a velük szemben álló szövetségi rendszerekben. Orbán nem érzékeli, vagy valamilyen ok miatt eltűri, hogy Magyarország a Kreml eszközévé vált az EU és a Nyugat gyengítését célzó putyini stratégiában.

Félnek a kérdésektől, mint a tűztől

Minden nagyon szép, minden nagyon jó - mondta tegnapi budapesti találkozójuk után Orbán és Putyin, de kérdezni nem lehetett. A tavalyi év kiemelkedően sikeres volt, az orosz-magyar kereskedelmi forgalom az Oroszország elleni szankciók 2014-es bevezetése óta először nőtt és 6,5 milliárd dollárt tett ki - újságolta Orbán Viktor magyar miniszterelnök, miután találkozott Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

A tárgyalások után egyébként nyolc egyezményt, illetve szándéknyilatkozatot írtak alá, a legfontosabb talán az volt, amelyben a Mol, a Lukoil és a Transznyefty megállapodott abban, hogy Oroszország folytatja a kőolajszállításokat, sőt Magyarország több olajat kap majd.

A sajtótájékoztatón a két ország között kiváló a politikai együttműködésről beszéltek, és nem mulasztották el, hogy felemlegessék a nemzetközi migráció veszélyét, amelyet Moszkva és Budapest egyaránt tökéletesen „átlát.”

A tájékoztató értékéből sokat levont, hogy magyar és orosz részről is csak a kipróbált, rezsimhű médiumok kérdezhettek, így nullára csökkent a kellemetlen kérdések elhangzásának lehetősége. Viszont mindenki megtudhatta, hogy Oroszország és Magyarország mindent elkövet a fenyegetett közel-keleti keresztények megsegítéséért.

À la carte nemzeti érdek

A miniszterelnök szinte kampányszerűen húzza rá minden vitatható külpolitikai cselekedetére, hogy ezt kívánja a magyar nemzeti érdek. Nagyon magabiztosan meg tudja állapítani, mi is a nemzeti érdek például Törökország szíriai vérengzésének támogatásában, vagy a Türk Tanács féldiktátorainak ajnározásában. S még talán abban is, miért is kell az orosz érdekeknek megfelelően kezelni a külkapcsolatokat Ukrajnával, ugyanakkor pedig, ahol lehet, a nyugati uniós és NATO-szövetségeseket sározni.