Buli után házhoz jönnek az önkéntes üvegvisszaváltók

HVG

2 perc

2019.11.30. 11:30

Fiatalok egy csoportja a németországi Wuppertalban néhány éve olyan egyesületet alapított, amely megrendelésre gyűjti be a házibulikról és az iskolákból az üres üvegeket. A környezetvédelem mellett az önkéntesek fontosnak tartják a társadalmi felelősségvállalást is: a bevételt jótékony célokra ajánlják fel.

Azért akarnak pénzt keresni, hogy aztán eladományozzák. Ebben is különböznek az üres üvegek sok más gyűjtögetőjétől. De elsősorban abban, hogy nem kukázással, parkok átfésülésével szedik össze a betétdíjas göngyöleget, hanem házhoz mennek érte. Honlapjukon vagy a Facebookon fogadják az igényeket, és autójukkal kéthetenként járnak körbe. Így működik a Ruhr-vidéki Wuppertalban a diákok és más fiatalok által létrehozott Pfandraising Egyesület.

Aktivisták az összgyűjtött palackokkal

Betéti társaság

Pfandraising.org

Maga a név szójáték. A német Pfand (betétdíj) jól rímel az angol fund (pénzalap) szóra, így a kicsiben űzött gyűjtés mögött felsejlik a politikában és a gazdaságban nagy pénzeket hozó gyűjtés, a fundraising. Az alapító, Laura Krämling szociológiát tanulva, a szakmai gyakorlatának részeként hozta létre 2015-ben a kis társaságot, amely időközben egyesületté vált.