Belefulladunk a korrupcióba, miközben csökken a sajtószabadság

T. R.

6 perc

2020.01.16. 10:00

2020.01.16. 14:22

A korrupció már eszköz a hatalom kezében. És ez már a sajtószabadság állapotára is kihat. A Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója tanulmányában feltárta a médiaszabadság és a korrupció közötti összefüggéseket. „A médiaszabadság hanyatlása, mind a korrupció intézményesülése beleillik a regionális és – részben – a globális trendekbe, a magyar esetben mindkét változónak különleges jellegzetességei vannak.”

Martin József Péter, a Transparency International (TI) magyarországi ügyvezető igazgatója a Médiakutató folyóirat legfrissebb számában „Kéz a kézben a lejtőn – Korrupció és sajtószabadság a magyar trendek tükrében” címmel írt tanulmányt. Igazolást nyer, hogy összefüggés van a korrupció és a sajtószabadság között, ha előbbi magas, utóbbi alacsony. Azonban egyelőre „nem sikerült megtörni a rendszerszintű korrupciót Magyarországon.”

Tanulmánya elején a TI ügyvezető igazgatója megállapítja, hogy mind a korrupció, mind a sajtószabadság esetén definíciós kihívással szembesülünk. Korrupció esetén Martin azt az elfogadott fogalmat használja írásában, hogy az nem más, mint

a ráruházott hatalommal való visszaélés egyéni haszonszerzés érdekében.

A médiaszabadság pedig a cenzúra hiányát, a médiumok függetlenségét és a médiatartalmakhoz való szabad hozzáférést jelenti klasszikusan, de ahogy Martin is megjegyzi, az utóbbi években jóval összetettebb lett ennek a megközelítése, a „médiaszabadságot a jelenlegi körülmények között a leginkább a pluralizmus mozdítja elő, ez pedig messze túlmutat a primer értelemben vett véleményszabadságon.”