Az én hetem: Karafiáth Orsolya a gyerekkori csínytevésekről és a halálról

HVG360

7 perc

2020.01.26. 18:00

Sorozatunkhoz öt írót kértünk fel: írjanak arról, miként élték meg az elmúlt hetet. Egy megkötésünk volt csupán: adunk öt kulcsszót, ezeknek valahol fel kell bukkanniuk ebben a szubjektív visszatekintésben. Ezen a héten Karafiáth Orsolyának a következő szavakból kellett ihletet merítenie: vírus, népharag, közszolgálat, magánügy, bölcsek.

Kulcsszavak

Vírus - Mintegy 40 millió ember mozgását korlátozzák Közép-Kínában az újfajta koronavírus okozta tüdőgyulladás-járvány megfékezése érdekében. A WHO szerint egyelőre nincs globális válság, közben az Egyesült Államokban már 22 államban vizsgálnak gyanús eseteket. Skóciában szintén többeket kezelne a vírus okozta megbetegedésre utaló tünetekkel.

Népharag - A fitness-, táplálkozási-, életvezetési- és kommunikációs guru Schobert Norbert e héten arról fejtette ki nézeteit, hogy miért felelősek szerinte a gyereket szülő nők a házasságok felbomlásáért. Az exrendőrre elemi erővel csapott le a felháborodottak haragja.

Közszolgálat - Minősíthetetlen interjút készített a magyar közszolgálati televízió hírcsatornája Karácsony Gergely főpolgármesterrel. A paródiának tűnö beszélgetés riporterét állítólag a tévében megdicsérték, miközben közröhej tárgyává vált. Még kormányközeli politikusok is sorra ismerik el: ez kínos volt, és csak Karácsonyt segítette.

Magánügy - Miközben Győr a Borkai Zsolt utáni életre, vagyik új polgármester-választásra készült, az Index azt derítette ki, hogy a bukott városvezető szexorgiáján készült videót a Fidesz vezérkara már korábban ismerhette. Állítólag Kubatov Gábor tájékoztatta Borkait is a felvétel létezéséről, ám a pártvezetés, talán maga Orbán Viktor is úgy vélte, ez az egész csak magánügy, nem árt majd sem a polgármesternek, sem a pártnak. Ebben erősen tévedtek.

Bölcsek - Nem mertek dönteni a Fidesz sorsáról a néppárti bölcsek, ezért azt javasolták, hogy hosszabbítsák meg a magyar kormánypárt felfüggesztését, derült ki a kiszivárgott jelentésükből. Hogy aztán ez salamoni döntés volt, vagy csak a bátorság hiányzott egy egyértelmű véleményhez, majd kiderül. Kiderült, a néppárt európai parlamenti frakciójának nagy része már szeretné az ajtón kívül látni a Fideszt, míg mások – a spanyolok, az olaszok és a franciák – megengedőbbek lennének Orbán Viktorral szemben.

Általános iskola, Halásztelek. Anyát megint behívják, anya megint nem tud bemenni, így hát hárman állunk, Zsuzsi barátnőm, Zsuzsi édesanyja és én. Zsuzsival lehajtjuk a fejünket, a lehajtott fejbúb jó, abból nem lehet leolvasni, mit csinál az arc. Fintorog, pofát vág, a szájszélek remegnek. Zsuzsi mamája is nevetne az egészen, tudom, mert reggel, a kakaó felett nagyon nevetett Zsuzsi papájával együtt, hogy lányok, miket tudtok kitalálni, rémes, és ez a nevetős rémes annyira édes volt, és kaptunk még egy-egy plusz szelet kalácsot, rémesen finom, kiáltottam, repült a morzsa a számból, fúj, elokádom magam, visított Zsuzsi, de nem okádott, hanem egy hatalmasat húzott a kakaóból, így ez az okádás is cuki lett, na ti rosszcsontok, indulás!

A rosszunk ott édesedett bennünk, nem érte el a tanár néni keserűje. Végül is mi rosszat csináltunk? Végül is mi rosszat csináltak, halljuk Zsuzsi mamáját is, kislányok, játszottak, senkinek sem ártottak vele. Nem volt valami magasröptű játék, az igaz, és itt egy kicsit elnevette magát a Zsuzsi mamája, de azért olyan borzasztó sem! Az meg, hogy épp itt kint volt a KÖJÁL, nem a kislányok hibája. Az történt ugyanis, hogy meg akartuk egy kicsit büntetni Józsit, a közös szerelmünket, aki egyszerre fűzte Zsuzsit meg engem, de aztán láttuk, hogy a nagyszünetben a Krisztivel csőrözik. És elterjesztettünk valami buta kis pletykát arról, hogy Józsi beteg, fertőző. Zsuzsi szerzett valahonnan egy képet, amin ott volt egy fiúfenék, csupa kiütéssel. Ez Józsi, mutogattuk! És egy zsebkendőt összekentünk anyu rúzsával, hogy ezek meg a Józsi mirigyei, a zsebében találtuk. És a mirigyből rákentünk azokra, akik akadékoskodtak.