Távoktatás? Nem most van a nagydolgozatok íratásának ideje

Pálmai Erika

3 perc

2020.03.28. 13:00

A pécsi Gandhi nem nulláról indult, egy ideje már készült a digitális oktatásra, a bevezetést felgyorsította a vészhelyzet. A Máltai Szeretetszolgálat iskolái nem tartanak itt, de az átálláshoz hagytak türelmi időt, az értékelést átmenetileg mellőzik.

„A kényszer szülte átállás a digitális távoktatásra nálunk most aránylag gyorsan megtörtént” – mondta a HVG-nek Ignácz István, Európa első roma nemzetiségű középiskolája,  a Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Hozzátéve, segítenek a diákjaik internet-elérésének biztosításában is, a kollégái pedig nagyon konstruktívan álltak a kihívás elé, és azóta is folyamatosan és sokat dolgoznak, összeállítják a szükséges tananyagokat, javítják, értékelik a visszaküldött megoldásokat.

  • Újraértelmezik a személyes kapcsolatokat

„A rendszerünk tehát alapvetően jól működik. A tapasztalatoknak, a kidolgozott rendszernek és tananyagoknak ráadásul biztosan nagy hasznát vesszük a későbbi munkánkban is – ilyen értelemben

a jelenlegi helyzetre egyszerre tekintünk kihívásként és lehetőségként is”

– fogalmazott az igazgató.

Az optimizmusa pedig nem ok nélküli. A Gandhiban ugyanis már két éve eldöntötték, hogy az oktatáshoz intenzívebben használják az informatikai eszközöket. „Azt tapasztaltuk, hogy a hátrányos szociális helyzetből érkező diákok a digitális kompetenciák terén is jelentős lemaradással érkeznek az iskolánkba” – indokolta döntésüket az igazgató.