Laborból szabadult ránk a koronavírus? Nem tudni, de volt már jó pár példa ilyesmire

Illényi Balázs

5 perc

2020.05.29. 09:00

2020.05.29. 09:28

Nem kell rosszindulat, elég egy kis figyelmetlenség vagy műszaki hiba, hogy halálos kórokozó jusson ki egy kutatóhelyről – derül ki az utóbbi fél évszázad mikrobiológiai bakijaiból.

A szkafanderszerű védőruhába öltözött négy tudós előírásszerűen belépett a fertőtlenítőkabinba, ám ahelyett, hogy megindult volna a vegyszeres zuhany, bekapcsoltak a riasztók, lecsökkent a nyomás, és mindkét irányba – a laboratórium és a külvilág felé is – elkezdtek kinyílni az ajtók. A kutatók kétségbeesetten próbálták megakadályozni a katasztrófát és visszatartani a nyílászárókat, mivel a munkahelyükön a világ leghalálosabb kórokozóival (köztük ebola- és feketehimlő-vírusokkal) dolgoztak. Egy idő után segítség érkezett, és kézzel bekapcsolták a fertőtlenítőzuhanyt, így komolyabb vírusszivárgásra nem került sor.

A történet nem egy katasztrófafilmben, hanem 2009-ben az Amerikai Járványügyi Hatóság (CDC) egyik legmagasabb biztonsági fokozatú, frissen megnyitott laboratóriumában esett meg, és csupán négy éve került nyilvánosságra. A szerencsés kimenetelű incidens csak csepp a tengerben. A többé-kevésbé halálos kórokozókkal foglalkozó csúcslaborokban rendszeresen történnek balesetek. A CDC a 2005 és 2012 közötti időszakból több mint ezer különféle fiaskót tart számon. Nem csoda, hogy olykor a legszigorúbb előírások ellenére is kijutnak kórokozók a kutatóhelyekről.

Szuperbiztos víruskutató labor

Nem katasztrófafilm

SZKK