Átláthatatlanul ömlenek az állami pénzek az erdélyi magyar nyelvű színházakhoz

HVG

5 perc

2020.02.01. 07:15

2020.02.11. 13:07

Politikai alapon válogat a magyar nyelven játszó erdélyi színházak között is az Orbán-kormány: aki jóban van Vidnyánszky Attilával vagy Demeter Szilárddal, az kaphat Budapestről támogatást, aki viszont nem, az kimarad a furcsa útvonalakon érkező pénzesőből.

Miközben a múlt év végén a független színházak támogatásának csökkentése, illetve megvonása miatt tiltakozott a szakma és a velük szolidáris közönség Budapesten, az Orbán-kormány közel egymilliárd forint támogatást osztott szét a határon túli – döntően erdélyi –, magyar nyelven játszó teátrumok között.

Ebből is látszik, hogy pénz a magyarországi függetlenek számára is lenne, csak politikai okokból leckézteti őket a kabinet. Arról nem is beszélve, hogy a határon túli fociklubok megint milliárdokat kaptak, s ha erre jutott a magyar közpénzekből, akkor a  függetlenek támogatása sem pusztán anyagi kérdés.

Bár ezt magyarországi társaik is elmondhatják magukról, a magyar nyelven játszó erdélyi színházaknak tényleg úgy kell a támogatás, mint egy falat kenyér. Ráadásul nem pusztán szolidaritásból. Szakmai munkájuk egészen kimagasló, a kolozsvári színház igazgatója, Tompa Gábor például már többször – tavaly is – megkapta a legjobb rendezőnek járó elismerést a Román Színházi Szövetségtől. 2018-ban pedig a kolozsváriak egyik előadása nyerte a magyar színházak szakmai találkozója, a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) legjobb előadásának díját, és többször volt díjazott a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház is.