Szeretettel a Vajdaságból: Benedek Tibor tisztelője lehet a szerbiai látszatdemokrácia őrzője

Kókai Péter

4 perc

2020.06.23. 09:00

2020.06.23. 10:28

A szerbiai választásokon az eddig is kormányzó párt óriási sikert aratott, egyetlen ténylegesen ellenzéki párt lesz ott a parlamentben, ennek oszlopos tagja Aleksandar Šapić, minden idők egyik legjobb vízilabdázója. Ő példaképeként nézett fel a minap elhunyt magyar pólós legendára, meghatóan búcsúzott tőle, és ezzel Magyarországon hirtelen óriási népszerűségre tett szert.

Benedek Tibor halála után Aleksandar Šapić hosszú bejegyzésben osztotta meg a legendás magyar vízilabdázóval kapcsolatos emlékeit. A pólós – aki sokak szerint minden idők legjobb szerb sportolója – ebben elmondta, mindig is a magyar vetélytársát tartotta a példaképének, de ezt az életében soha nem mondta el neki, és ezt most már bánja. A megindító bejegyzést a magyar sajtó jelentős része lefordította és leközölte, Šapić Facebook-profiljára pedig azóta százával érkeznek az elismerő és köszönő szavak Magyarország minden részéről, sőt, a világ minden tájáról, ahol magyarok élnek.

Vízilabdás karrierjének befejezése után Šapić politikai pályára lépett. Ő Belgrád egyik legnépesebb kerületének, Újbelgrádnak (Novi Beograd) a polgármestere, és egyben a Szerb Patrióta Szövetség nevű párt elnöke. A június 21-én lezajlott szerb parlamenti választások végleges, de még nem hivatalos eredményei szerint pedig az eddig is hatalmon levő Szerb Haladó Párton (SZHP) és mindeddig hűséges koalíciós partnerén, a Szerbiai Szocialista Párton kívül (a kisebbségi listákat nem számítva) egyedül a patriótáknak sikerült bejutniuk az új összetételű parlamentbe.

Szerbia újkori történelmének egyik legfurcsább, ha ugyan nem a legfurcsább választásán van túl.

Az eredetileg április 26-ára kiírt választások körüli tevékenységek és előkészületek épp csak elkezdődtek, amikor közbejött a járványveszély és az amiatt kihirdetett rendkívüli állapot, ami szabályosan kettévágta az egész választási ciklust.

A március közepétől életbe lépett kijárási tilalom, az átmenetileg felfüggesztett gyülekezési jog, a nyilvános rendezvények betiltása gyakorlatilag lehetetlenné tett bármilyen érdemi ellenzéki tevékenységet, s ezt maga az ellenzék is tetézte a bojkott kérdése körüli megosztottságával. Ugyanakkor a rendkívüli állapot egyértelműen Aleksandar Vučić államelnöknek, valamint pártjának és a kormánynak kedvezett, amely naponta megjelenhetett a köztévében és valamennyi fontosabb médiumban, amint éjt nappallá téve küzd a láthatatlan ellenség ellen, hogy megmentse az országot és a népet.