Szívmelengető kísérlet mutatta meg, mennyire együttérzők a papagájok – videó

HVG

1 perc

2020.02.15. 07:30

Nem csak az emberek és az emberszabású majmok képesek másokon segíteni, az afrikai szürke papagájok is mélyen empatikusak.

A Max Planck Madártani Intézet kutatói megfigyelték, hogy ezek a madarak akkor is segítették fajtársaikat, ha maguknak semmi hasznuk nem származott belőle. Hogy a papagájok és a varjak testméretükhöz képest viszonylag nagy aggyal rendelkeznek, és ennek megfelelően okosak, az már korábbról ismert volt, most viszont azt is megfigyelték, hogy bizonyos helyzetekben miképpen segítenek egymásnak.

Current Biology című folyóiratból kiderül, az ornitológusok megtanították az állatokat, hogy vegyenek magukhoz egy kis fémkarikát, amit aztán egy kis résen át ízletes finomságra cserélhettek. A kutatók két papagájt helyeztek el két, egymással szemben lévő plexiüveg rekesz mögé; egy résen át beadták a karikákat, a másikon pedig ezeket jutalomfalatokra lehetett cserélni. A papagájok újra meg újra egymásnak adták a fémkarikát, hogy mindegyikük részesedhessen a finom falatokból. Ha azonban egyikük azt vette észre, hogy a szemközti rekeszben a rés zárva van, vagyis nincs mód a finomságra történő cserére, már nem is adta át a karikát.

A kísérletben ugyancsak közreműködő hegyi arapapagájok ugyanakkor nem mutattak hasonló empátiát. Ez a különbség még magyarázatra szorul, miképpen az is, hogy a mintegy 400 papagájfajtából van-e még másokban is az afrikai szürkékhez hasonló mély együttérzés, illetve hogy mi vezethetett ehhez a viselkedéshez.