Hasbeszélő: Libát libával a Király utcában

5 perc

2022.11.18. 15:35

Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen Pesten, a Király utcában jártunk.

Hasbeszélő
Ez a hvg360 gasztrosorozatának újabb darabja. Minden megjelent rész itt található meg.

Mint tudjuk, aki november jeles napján nem libát eszik, egész évben éhezik. Manapság előfordulhat, hogy éppen azért. Egy libamenüre valót mindenesetre érdemes kiszorítani a havi büdzséből Szent Márton tiszteletére. Hogy tudta-e szegény, jámbor Márton, mekkora bajt hoz a libákra, amikor az óljukba bújva próbált kitérni a püspökké választás elől, arról a 4. század óta semmilyen forrás nem tanúskodik.

Ám az oktondi ludak igencsak megbánhatták, hogy gágogásukkal a toursi püspöki székbe segítették. Mert nincs kegyelem, Szent Márton napján a konyhákban végzik. Mi meg, ha nem otthon veselkedünk neki egy libatornak, akkor válogathatunk, mert már november első hetétől a hónap végéig nincs az a kifőzde, büfé, bisztró, étterem, ahol jó pár napig ne kínálnának libás dolgokat.

Ezúttal nem bíztuk a véletlenre az ebédünket, ha nem is pont a püspök neve napján, de igen célirányosan igyekeztünk a Terézvárosban a már jól kipróbált Király100 Gastro Cornerba.

Őszintén szólva, nem volt kedvünk kísérletezgetni. Egyébként, ha a neve után ítélve azt hinnék, hogy ez egy trendi bisztró, akkor ki kell ábrándítanunk a nagyérdemű közönséget. Étterem, sőt, inkább vendéglő, mert igencsak tudják, mit jelent vendégül látni, amelyik a Király utca 100. szám alatt, a Király–Rózsa sarkon van. Lánykori nevén Haxen Királyi Sörház és Étterem, apai ágon Aranyfácán söröző, nagyapja Sípos Benő az ő sörcsarnokával, dédnagyapja pedig bizonyos Teller Vilmos vendéglős, aki 1893-ban nyitotta meg intézményét a derék terézvárosi polgárok nagy örömére. Szóval, itt a sarkon idestova 130 éve fogadnak éhes-szomjas vendégeket, akikről 1994 óta a Radvánszki házaspár gondoskodik.

Az ő leleményük volt Haxenhez, azaz a Csülök királyhoz címezve vendéglőt nyitni a Terézvárosban, jó nehéz bajor tradicionális ételekkel, legfőképpen nyárson forgó csülkökkel, rakott csülökkel, kolbászos káposztával, buciba töltött fokhagyma-krémlevessel és egyebekkel, meg persze Paulaner sörökkel. És autentikus díszletekkel, amelyek a mai napig is változatlanok, s amely hajaz egy alpesi hüttére, vagy tekintélyes bajor sörözőre (anno a müncheni Haxenbauer kistestvéreként is emlegették, már amennyiben egy háromszintes vendéglő kicsinek számít).