szerző:
MTI

Akik az adóhatóságtól szeretnék kérni a tavalyi jövedelmük után fizetett adójuk megállapítását, azt ez év február 15-éig kell jelezzék az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz (APEH) benyújtott nyilatkozatban.

Az APEH összegzése alapján ez a lehetőség azért merült fel, hogy a magánszemélyeknek a korábbinál szélesebb köre mentesülhessen az adóbevallás elkészítésével kapcsolatos bonyolult számítások elvégzése, a bevallások időigényes kitöltése alól.

Ha a magánszemély az adóhatóságot kéri fel adójának megállapítására, akkor sem mentesülhet az alól, hogy segítse az adó megállapításának előkészítését. Ezért elengedhetetlenül szükséges az, hogy az így adózni akaró magánszemélyek az adómegállapítást kérő nyilatkozatukban közöljék azokat az információkat, amelyekről az APEH-nek más forrásból nincs, illetve nem lehet tudomása.

Az adóhatósági adómegállapítást kérő állampolgárnak ezért először az igénylő bejelentést és nyilatkozatot igen pontosan ki kell töltenie, hogy később az APEH pontosan az előírások szerint állapíthassa meg a magánszemély adófizetési kötelezettségét. Ha pedig arra lehetőség adódik, az APEH az adózó számára az esetleg visszatérítendő adót vagy a túlvont nyugdíjjárulék összegét minél hamarabb visszajuttassa.

Fontos továbbá, hogy a kifizető cégek, intézmények, az adókedvezmények érvényesítését szolgáló igazolásokat kiadó szervezetek az okmányokat, adatszolgáltatásokat határidőre és pontosan adják át. Ennek alapján a kedvezményeket lehessen érvényesíteni, hogy a magánszemélyeknek juttatott bevételek, illetve az abból levonható tételek összege pontosan megállapítható legyen.

Van, aki nem kérheti

Az APEH külön felhívja a figyelmet arra, hogy a magánszemély adózó akkor jogosult adóhatósági adómegállapítást kérni, ha a vonatkozó adóévben kizárólag munkáltatótól vagy munkáltatóktól, illetve kifizetőktől szerzett adóköteles bevételt, és a jövedelem meghatározásakor nem alkalmazott tételes költségelszámolást.

Az APEH összefoglalója szerint nem zárja ki az adómegállapítást, ha a magánszemély csak a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti, igazolás nélkül is elszámolható költségeket vesz figyelembe.

Kérhet adóhatósági adómegállapítást a tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági kistermelő (vagyis az őstermelői igazolvánnyal rendelkező családi gazdálkodó), ha a nyilatkozat kiegészítéseként az szja-törvény szerinti egyszerűsített bevallási nyilatkozatot tesz.

Az APEH útmutatása szerint nem választhatja az adóhatósági adómegállapítást az adózó polgár, ha nem kizárólag munkáltatótól vagy kifizetőtől szerzett adóköteles bevételt, vagy egyéni vállalkozó volt. A mezőgazdasági őstermelő sem élhet ezzel, ha éves bevétele meghaladta a 600 ezer forintot, kivéve, ha ez az őstermelő egyszerűsített bevallási nyilatkozatot kíván tenni.

Azok a polgárok sem élhetnek az adóhatósági adómegállapítás lehetőségével, akik bármely bevételük kifizetésekor a kifizetőnek tett nyilatkozatban költség levonását kérték, azaz tételes költségelszámolást alkalmaznak.

Akkor is elesnek a lehetőségtől, ha olyan adókedvezményt kívánnak érvényesíteni, mint a felsőoktatási tandíj halasztott kedvezménye, vagy felnőttképzési díj kedvezménye, illetve számítógép, számítástechnikai eszköz kedvezménye.

Nem választhatják ezt a módot azok, akik termőföldnek nem minősülő ingatlan bérbeadásából szereztek jövedelmet az elmúlt évben, vagy 50 ezer forintot meghaladó összegben szereztek árfolyamnyereségből származó jövedelmet, illetve vállalkozásból kivont jövedelmük meghaladja az 50 ezer forintot.

MTI Adó

Nincs több adóbevallás?

Az adóhatóság várakozásai szerint 500 ezer és egymillió közötti személyi jövedelemadót fizető választja majd új lehetőségként az adóhatósági adómegállapítást jövőre - mondta Király László György, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke.

Gazdaság

Adómegtakarítási tippek

Nem csekély pénzt spórolhatnak meg az egyének és a vállalkozások, ha átbogarásszák az adótörvények jövő évre szóló módosításait, s eldöntik, mire érdemesebb költeni még az idén, és milyen lépéseket előnyösebb 2005-re halasztani.

MTI Gazdaság

Közeleg az eva-bejelentkezési határidő

Nem kell az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá újra bejelentkezniük azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az idei év után jövőre is igénybe kívánják venni az egyszerűsített adózás lehetőségét – közölte az adóhivatal.

MTI Gazdaság

Rászállt a késlekedőkre az APEH

Az adóhatóság összesen 620 millió forint bírságot szabott ki a kifizetői és munkáltatói adatszolgáltatást az idén késve vagy egyáltalán nem teljesítő cégekre - közölte az APEH.

Adó

Kártyát kapnak az APEH ügyfelei

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal decemberben adja át a 2005 januárjától már elektronikus adóbevallást készítő ügyfeleinek a szükséges chipkártyát, illetve a kártyaolvasót.

Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó

Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó

Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb

Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb

Eltűnt a Jeges-tenger legvastagabb jégtakarójának 95 százaléka – és igen, ez nagyon nagy baj

Eltűnt a Jeges-tenger legvastagabb jégtakarójának 95 százaléka – és igen, ez nagyon nagy baj

Toroczkaiék pártja is tiltakozik a "rabszolgatörvény" ellen, csak külön

Toroczkaiék pártja is tiltakozik a "rabszolgatörvény" ellen, csak külön

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár