szerző:
MTI

A Magyar Külügyi Intézet munkatársa szerint az elmúlt szűk egy évtizedben jelentősen átalakult az Egyesült Államok társadalma, a fehér középosztály megnyerése már nem elég a győzelemhez az elnökválasztáson, ezért diadalmaskodhatott ismét Barack Obama.

Azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok hivatalban lévő elnökét újraválasztották, Balogh István Amerika-kutató az MTI-nek szerdán azt mondta, a republikánus Mitt Romney arra számított, hogy a fehér középosztály szavazataival egyrészt hozza a saját bázisa támogatását, másrészt a bizonytalan szavazók körében is jól tud szerepelni. E csoport egy jelentős részét azonban nem sikerült megszereznie, és "ami ennél is fontosabb", az afroamerikaiak és a spanyol ajkúak "szinte egy az egyben" Obamára voksoltak - fogalmazott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója . Hozzátette, a demokrata jelölt jobb eredményt ért el a nők és a fiatalok között is, és "ez a választói koalíció" garantálja számára a győzelmet.

A Politico hírelemző portál közlése szerint felmérések alapján a választópolgárok 24 százaléka liberálisnak, 35 százaléka konzervatívnak, 40 százaléka pedig mérsékeltnek tartja magát, aki elvileg egyik irányhoz sem húz - fejtette ki. Rámutatott, az utóbbi csoportból azonban a gyakorlatban nagyon sokan a demokratákra szavaztak, tehát Obama a bizonytalanok és függetlenek körében is egyértelműen jobban teljesített.

A szakértő nem számít jelentős politikai változásra Obama második ciklusában, az elnök azonban most már megszabadult az újraválasztás terhétől, munkáját immár nem a választók, hanem a történelemkönyvek ítélik meg - jegyezte meg. Ezért fontos, milyen politikai örökséget hagy hátra például Irán, Szíria, Kína vagy az arab tavasz kérdésében - vélekedett.

Mint mondta, bár úgy tűnhetett, a piacok jobban örültek volna Romney győzelmének, de a CNN hírtelevízió korábbi hírei szerint valószínűleg ez a hatás - amely akár egyes gazdasági mutatókban is megmutatkozhat - csak rövid ideig tartott volna. Bár a republikánus jelölt maga is üzletember, a vállalkozókat végső soron szintén az érdekli leginkább, hogy az Egyesült Államok - az elnök pártállásától függetlenül - miként képes a költségvetési deficit és az államadósság csökkentésére - közölte Balogh István.

Felfoghatatlan összeg ment el eddig határvédelemre

Felfoghatatlan összeg ment el eddig határvédelemre

Jóformán rájuk zuhant a gleccser, de túlélték

Jóformán rájuk zuhant a gleccser, de túlélték

Még ne induljanak haza, kánikula lesz a héten

Még ne induljanak haza, kánikula lesz a héten

79 éves korában meghalt Peter Fonda

79 éves korában meghalt Peter Fonda

A Bakáts téren rabolt és verekedett, keresi a rendőrség

A Bakáts téren rabolt és verekedett, keresi a rendőrség

Magyar siker a locarnói filmfesztiválon

Magyar siker a locarnói filmfesztiválon