Samsung
Samsung
Tetszett a cikk?

Abakusz, palatábla, vagy akár csak néhány kavics a földön: az illusztrálási, vizualizációs megoldások a kezdetektől fogva végig kísérik a tanítás történetét. Egy olyan egyetemi kampusz, amely a legmodernebb szemlélettel közelít mind a tudományokhoz, mind az oktatáshoz, ma már a megjelenítő rendszerek terén is a csúcstechnológiát választja.

A sokáig emlékezetes 2020-as év csak felgyorsította és elmélyítette azokat a folyamatokat, amelyek jellemezni fogják a jövő felsőoktatását. Bár a személyes találkozás – főleg a gyakorlati képzésben – mindig velünk marad, a távoktatás szerepe mégis felértékelődik. Ebben nemcsak az oktató és a hallgató közötti realtime, kétirányú kommunikációt kell biztosítani, hanem a csoportmunka jellegű kurzusok hatékony lebonyolítását is. A rendelkezésre álló technikai infrastruktúra feladatai közé tartozik a kapcsolat, illetve az interakciók biztosítása, emellett természetesen a tanulmányi vagy kutatási anyaghoz kapcsolódó információk megjelenítése is.

Magyarország nemzetközi szinten is legelismertebb képzési központja a CEU, amelynek létesítményei egyaránt megtalálhatók Budapesten és Bécsben is. Az egymástól csaknem 300 kilométerre lévő oktatóhelyeknek viszont összehangoltan kell működniük és hatékonyan kell kiegészíteniük, segíteniük egymás munkáját. Nagyjából ugyanúgy, mintha egyetlen épületben működnének. Az egyetem ezért a létező legmodernebb megoldásokat állította a működés középpontjába.

Ennek során a napi rutin részét képezi a kommunikációs platformok, például a Microsoft Teams, a Zoom használata, amelyekhez természetesen kapcsolódnak az előadótermi megjelenítők is. A háttérinfrastruktúra kapcsán elsődleges elvárás volt, hogy egy több éves távlatban is nagy biztonsággal működtethető fejlesztés jöjjön létre, üzemeltetési és karbantartási szolgáltatásokkal kiegészítve, ráadásul úgy, hogy a tartalommenedzsment egy központosított platformról legyen megvalósítható.

Tóth Szabolcs, a technológiai háttér kiépítését végző AV Spring értékesítési igazgatója azt mondja, hogy a dinamikus felhasználási módból adódó követelmények összetett megoldásokat kívántak, ezek pedig a Samsung Digital Signage rendszerének bevonásával voltak megvalósíthatók. A tárgyalókban és oktatótermekben a professzionális passzív és interaktív megjelenítés mellett az egyszerű prezentációs lehetőséget is biztosítani kellett, mint ahogyan a videókonferenciák lehetőségét is.

A szakember annak a teremnek a felszerelését tartja számon az egyik legnagyobb kihívásként, ahová egy nyolc méteres képátlójú Samsung LED fal került. A berendezés a tartalom függvényében dinamikusan változtatható elrendezést kínál: akár egymás mellett két tartalom egyidejű megjelenítését, akár egy prezentációs tartalom mellé a rendezvény információinak, arculati elemeinek beágyazását. Tóth Szabolcs azt is kiemelte, hogy a LED fal önmagában nem elég a hatékonysághoz. Ezért az előadó számára egy interaktív monitorral felszerelt prezentációs pont épült. De ez még nem minden, hiszen az oszlopokon elhelyezett kijelzőkön a prezentáció és videóhívás képe is megjeleníthető. A központi audiovizuális vezérlési integrációval pedig többkamerás, professzionális felvétel is készülhet.

A Közép-európai Egyetem 2019-es, bécsi kampuszfejlesztéséhez kapcsolódó beruházás során nemcsak a már említett, összességében 20 négyzetméteres LED falat illetve a kapcsolódó infrastruktúrát kellett kiépíteni, hanem a teljes, integrált fejlesztés részét képezik a kisebb, 40”-49” méretű kijelzők is. A Samsung rendszere teljes mértékben illeszthető a Crestron Fusion audiovizuális managementjéhez is, ez pedig a távmonitorozástól a központi üzemeltetésig minden igényszintet kiszolgál.

Amikor professzionális megjelenítőrendszerekről beszélünk, akkor szakadjunk el attól az elképzeléstől, hogy ezek is csak ugyanolyan kijelzők, mint egy lapostévé. Egyáltalán nem. Az alkalmasint 0-24-es rendelkezésre állás, a nagyobb fényerő és általában a komolyabb igénybevétel már az ipari technológia körébe tartozik. Külön kihívást jelent az tartalom- és az üzemeltetési menedzsment is, amely egy többtucat vagy -száz elemből álló rendszer esetében különösen fontos; főleg, ha a működtetéshez szükséges erőforrásokat is tekintetbe vesszük. A Samsung Digital Signage megjelenítőrendszerhez csak a legszükségesebb IT- és logisztikai háttérmunkára van szükség.

A legjobb megoldás egy teljesen homogén eszközpark, de ilyenre általában csak új telepítésnél van igény. Ebből a szempontból a CEU kampuszfejlesztése rendkívül kedvező terep volt.

A paraméterezhetőségi, dedikálhatósági lehetőségek teljes tárháza is rendelkezésre áll, a kapcsolt szoftver képes videó-, hang-, kép-, PowerPoint-, Flash-adatokat közölni valós időben vagy időzítve, a forrás pedig lehet akár egy USB adathordozó vagy közvetítve egy szerver is.

A megszerkesztett anyagot egy egyszerű drag&drop mozdulattal az összes eszközre fel lehet tölteni. Egy kijelzőn ráadásul többféle tartalom is megjelenhet egy időben, tetszőleges elrendezésben, így az információ közlése még hatékonyabbá tehető. És fordítva: több kijelzőn különböző információk helyezhetők el, amelyek megjelenítése természetesen teljeskörűen testre szabható.

A műszaki és a tartalmi működtetésnek nincs speciális emberi erőforrás igénye, valamint minden elem pontos specifikációk mentén és a felhasználási módra optimalizálva kapcsolódik egymáshoz, a karbantartási és szervízigény is kisebb. Ezzel megtakarítás érhető el az életciklus során. Összességében ez még akkor is igaz, ha a Samsung Digital Signage rendszere messze nem alsópolcos termék.

A rugalmasság és a testreszabhatóság igényeit szem előtt tartva a Samsung Digital Signage rendszerének szerkesztőfelülete rengeteg sablont tartalmaz, amivel percek alatt látványos tartalmakat lehet létrehozni, de emellett minden egyedi elképzelés is megvalósítható, köszönhetően a széleskörű kompatibilitásnak.

A tartalmak akár több száz végponti eszközön vagy akár meghatározott kijelző-csoportokon jeleníthetők és változtathatók meg. Ráadásul úgy, hogy az automatizált ütemezési lehetőségek is biztosítottak, ahogyan a dinamikus megjelenítésen túl az interaktív megoldások is rendelkezésre állnak.

Az üzleti felhasználóknál egyébként is rendelkezésre áll IT-háttérbázis, amelyet a DS integrálása miatt nem szükséges bővíteni. A professzionális megjelenítésben rejlő üzleti lehetőségek (legyen szó marketing, promóciós, ügyfél- és vevőtájékoztatási, kommunikációs, sőt, boltokban például dekorációs, arculati és design megoldásokról) külön humánerőforrás-igény nélkül megvalósíthatók. A rendszer képes az outdoor megjelenítésre is, ahogyan a megfelelő komponensekből válogatva az irodai hatékonyságot és információáramlást is nagyban javítja.

A használathoz nem szükséges külön speciális hálózatot kialakítani, mert az összes kijelző közvetlenül a szerverrel kommunikál a belső LAN hálózaton vagy akár az interneten keresztül. A rendszer felügyelete bárhonnan elvégezhető, hiszen akár egy mobiltelefon is elegendő hozzá, a státuszriportok valósidőben elérhetők, így mindig pontosan tudható, hogy egy sok kijelzős hálózat végpontjain éppen mi látható.Az oldalon elhelyezett tartalom a Samsung megbízásából a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. A tartalom előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.

Samsung BrandChannel

Biztos nem gondol erre, ha bemegy egy lottózóba, pedig…

A méret a lényeg, de nem mindegy, hogy mekkora. A digitális kijelzők vásárlásösztönző hatásának optimalizálásakor figyelnünk kell arra is, hogy az adott helyiséghez leginkább illeszkedő rendszert építsük ki. A kijelzőkön futó tartalom megjelenítése és teljes körű menedzselése pedig akkor a leghatékonyabb, ha a kezelhetőség egyszerű. Van megoldás.

Samsung BrandChannel

Ami néhány éve még sci-finek tűnt, az ma már valóság

Mindannyian láthattunk már hatalmas méretű kijelzőket, de talán nem mindenki gondolkodik el azon, hogy milyen előnyöket jelenthet egy cégnek, ha nem fél használni a csúcstechnológiát képviselő megoldásokat. A vizuális tartalom-megjelenítés sok cégnek segíthet a hatékonyság növelésében, lássuk, miért.

Samsung BrandChannel

Ha valami, akkor ez biztosan becsalogatja a boltba!

Ha van valami, ahol igazán fontos a látvány, az a sminkek világa. És nem csak a bőrön. Egy bevásárlóközpontban néhány lépésre egymástól is számos üzlet küzd a vevőkért, nyerni pedig az fog, aki már a kirakatnál meg tudja őket fogni. Aki csak szépen kipakolja a kontúrceruzáit, az remegő szempillákkal nézheti, hogy a vevő inkább a szomszédba megy be. Oda, ahová professzionális vizuáltechnika csalogatja. Külön előny, ha az üzlethelyiségen belül is rendelkezésre állnak az interaktív eszközök.