OTP Bank Nyrt.
OTP Bank Nyrt.

Legyen szó tehetős szülők okos befektetéseiről vagy éppen átlagos anyagi helyzetű családok előrelátó takarékoskodásáról, az az egy biztos, az oktatásba megéri invesztálni. Sok világhírű, sikeres emberről nem is gondolnánk, hogy eleinte gyárban robotolt vagy évekig fizette kölcsönét, hogy finanszírozni tudja tanulmányait. Ám van valami, ami mindannyiukban közös: szüleik pénzügyi döntései, továbbtanulási lehetőségeik, kitartásuk és szorgalmuk nagyban meghatározták azt, hogy hol tartanak ma.

Cikkünkben összegyűjtöttünk négy embert, akiknek történeteiből megtanulhatjuk, hogy a kemény munka és szorgalom igenis kifizetődik – és hogy a tudatos pénzügyi gondolkodás és tervezés mennyire fontos tényezői lehetnek egy-egy sikersztorinak.

1. Az Obama házaspár

Barack Obama Hawaiin született, csupán hároméves volt, mikor szülei – akik ekkor még mindketten egyetemre jártak – elváltak, a fiúnak pedig egy szigorú mostohaapa jutott, aki megtanította arra, mi is az a kemény munka. Sikerrel. Obama az ötödik osztálytól kezdve egy privát iskolában tanulhatott, hála egy ösztöndíjnak.

Michelle Robinson szerény körülmények közé született, szüleivel egy ház emeleti részén élt. A lányt igencsak megrázta apja betegsége, a szklerózis multiplex, ezért tiszteletben tartotta döntését, hogy kerülje a bajt és egész életében éltanuló maradt.

A jó jegyek ellenére nem állt rendelkezésükre olyan forrás, amely fedezte volna egyetemi költségeiket, így kölcsönhöz kellett folyamodniuk – hiszen máshogy nem sikerült volna olyan iskolákba járniuk, mint a Princeton, a Columbia vagy a Harvard. Obama 44, Michelle pedig 41 éves volt, mire visszafizették tartozásaikat. Ehhez Obama egy nyilatkozatában azt fűzte hozzá, hogy ekkor már rég lányaik egyetemi költségeire kellett volna spórolniuk, hogy így segítsék őket a későbbi könnyebb boldogulásban. A szerencsének köszönhetik, hogy tartozásaik nem álltak a tudatos tervezéssel elért siker útjába: egy évvel a teljes összeg visszafizetés után Obama lett az USA első afro-amerikai elnöke.

©

2. Halle Berry

Halle Berry, Oscar-díjas színésznő csupán négyéves volt, mikor szülei elváltak. A kislányt és nővérét anyjuk nevelte tovább. Habár igen nehéz körülmények között élt, a fiatal lány sikert sikerre halmozott az iskolában: kitűnő tanuló volt, az iskolaújság szerkesztője, cheerleader és szépségkirálynő. 1985-ben ő lett Miss Tini Amerika, 1986-ban Miss Ohio, és ugyancsak 1986-ban ő volt az első afro-amerikai Miss World induló. Berry nagy önbizalommal, de pénz nélkül érkezett New Yorkba, hogy felépítse modell karrierjét. Az első hetekben egy hajléktalanszállón, illetve parkokban lakott. Egy idő után viszont karrierje szép lassan felfelé ívelt, a csúcspont pedig tagadhatatlanul 2001 volt, mikor átvehette az Oscar-díjat a Szörnyek keringőjében nyújtott alakításáért. Berry vagyona ma 80 millió dollárra rúg, ám máig inkább akciós holmik között válogat és olcsó boltokban vásárol. Elmondása szerint sose tudhatja, mikor ér véget karrierje, ám utána se szeretne anyagi problémákat – illetve minden bizonnyal két gyerekének sem –, így saját történetéből tanulva, inkább okosabban bánik a pénzzel és szerényebben él.

©

3. Bill Gates

Bill Gates-nek, a világ második leggazdagabb emberének szülei a bankszférában töltöttek be vezető pozíciót. Mindez nemcsak jó anyagi helyzetet jelentett, de jó példát is a fiatal Gates számára. A szülők egy szerencsés döntéssel biztosították fiúk jövőjét: jövedelmük egy részét gyermekükbe fektették, és 1968-ban olyan magániskolába íratták, ahol már ekkor tartottak számítástechnikai képzést. A kisfiú azonnal beleszeretett a számítógépek világába, rajongásában osztozott iskolatársa, Paul Allen is, a Microsoft másik alapítója. Osztálytársaival hamarosan egy cégnél kezdtek el komolyabban foglalkozni számítógépekkel és teszteléssel, később, máshol már bérszámfejtő és órarendtervező programokat írtak. Gates a Hardvardon tanult tovább matematikát, itt ismerte meg Steve Ballmert, a Microsoft egyik későbbi vezérigazgatóját. Két év után felállt az iskolapadból és inkább vállalkozásokba fogott. Paul Allennel először forgalommérési adatokat dolgoztak fel, majd 1975-ben az első házilag összeállítható PC miatt megalapították a Micro-Soft céget. Az MS-DOS sikere és néhány kisebb kudarc után – amik nem törték le Gates-et – 1985-ben megjelent a Windows 1.0. Ez mérföldkő volt az emberek és persze Gates számára is. Ablak nyílt a PC-k egy új korszakára, és nagyjából egy új világra is. Ma a Microsoft operációs rendszerei futnak a világ számítógépeinek körülbelül 90%-án. Jót tettek azok a számtech órák.

©

4. Zhang Xin

©

Zhang Xin kemény munkával, szigorú spórolással és rendkívül szorgalommal tört ki a szegénységből, hogy végül 3,6 milliárd dolláros vagyonra tegyen szert. 15 évesen költözött Pekingből Hongkongba anyjával, ahol egy egyszobás lakásban laktak. Xin gyárakban kezdett el dolgozni. Pénzét igen átgondoltan, szigorúan kezelte: keményen spórolt. Ennek hála négy év alatt összegyűjtött egy akkora összeget, amiből aztán Londonba utazhatott, ahol egy titkárokat oktató iskolában tanult, és egy fish&chips bódéban dolgozott. Szorgalmának és tudásának hála végül ösztöndíjjal vették fel a Sussexi Egyetemre, a mesterdiplomát pedig már a Cambridge-i Egyetemen szerezte meg. Kína privatizációjáról szóló diplomamunkája olyan jól sikerült, hogy végül a Barings PLC állásajánlatot tett neki. Innentől kezdve pedig nem volt megállás. 1994-ben visszatért Pekingbe, ahol egy évvel később, immár férjével megalapították a Soho China-t. Xin és férje a következő évtizedben sorra indított el építkezéseket. Ma úgy beszélnek róla, mint a nőről, aki megépítette Pekinget. Évekkel később már amerikai területeken bővítette vagyonát. 2014-ben férjével megalapította a Soho China ösztöndíjat, amivel a szegény hátterű hallgatókat támogatják a világ vezető egyetemein.

Egy dolgot biztos megtanulhattunk ezekből a történetekből: a szorgalom és a tudatos tervezés igencsak fontosak, ha az ember sikeres akar lenni. Ha egy fiatalnak jó alapokat tudnak biztosítani szülei, elég csak arra koncentrálnia, hogy tanuljon. Ám ha ő maga is tudatosan bánik pénzével, okos lépésekkel később önállóan is messze juthat. Ezért fontos minél korábban elkezdeni gyermekeink jövőjének megalapozását. Hiszen akár kis összegű megtakarításokkal is komoly tartalékot képezhetünk egy-egy lakásra, illetve az egyetemi tanulmányokra. Sokszor a cselekvést a szándéktól a kérdések tartják távol: mégis hogyan, miből, meddig, mennyit érdemes megtakarítani? Az OTP Tudásbank rövid videóiban praktikus tanácsokat kaphatunk a tudatos és felelősségteljes pénzügyi gondolkodásról.  Az OTP Bank online is elérhető Pénzügyi Tervezője pedig segíthet megtalálni a legmegfelelőbb pénzügyi megoldást, és megtenni az első lépést.

Az oldalon elhelyezett tartalom az OTP Bank megbízásából, a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. A tartalom előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.


A különbség nem probléma, hanem lehetőség

A különbség nem probléma, hanem lehetőség

Most szaladjon a strandra, ha még napozni akar ezen a nyáron

Most szaladjon a strandra, ha még napozni akar ezen a nyáron

Simonka: Nem követtem el semmilyen törvénysértést

Simonka: Nem követtem el semmilyen törvénysértést

Elektromos futóbiciklivel nyűgözi le a kicsiket a Harley-Davidson

Elektromos futóbiciklivel nyűgözi le a kicsiket a Harley-Davidson

Beteghalál miatt indult eljárás a Honvédkórház három dolgozója ellen

Beteghalál miatt indult eljárás a Honvédkórház három dolgozója ellen

Facebook-komment miatt tett feljelentést Jászapáti fideszes polgármestere

Facebook-komment miatt tett feljelentést Jászapáti fideszes polgármestere