Detralex
Detralex

Az erek láthatatlan labirintusa átszövi egész testünket. Ez egy olyan univerzum, amelybe soha nem láthatunk bele, pedig nap mint nap a létezésünket szolgálja. Mi most ebbe a rejtett világba kalauzoljuk el olvasóinkat.

Kis vérszámtan

Mivel annyira természetes és magától értetődő, hogy szervezetünk tele van vérrel, amely folyamatosan áramlik egyik helyről a másikra, nagy valószínűséggel igen kevesen vannak, akik elgondolkoznak azon, mi is valójában a vér.

A vér speciális, folyékony sejtközötti állománnyal rendelkező szövet, mely többnyire vörös színű. Fő feladata az oxigén, a szén-dioxid, a tápanyagok, a víz és az oldott anyagcseretermékek szállítása. Igen fontos szerepe van az immunreakcióknál, a hormonok szállításában és testhőmérsékletünk szabályozásában is.

A vénák, artériák, nyirokerek kémiai laborja

A legjobb számítógépben rejlő alkatrészek sem tudnak úgy összedolgozni, mint testünk vérkeringése.

A nagy vérkör a szív bal kamrájából indulva viszi az oxigéndús vért a sejtekhez, majd visszatér a használt vérrel a jobb pitvarba. A kis vérkör a jobb kamrából viszi az ideérkezett vénás vért a tüdőbe, ahol oxigénnel feldúsulva visszaér a bal pitvarba.

Tehát a vérkeringés önmagába visszatérő, zárt rendszer, melyet a szív összehúzódásának és elernyedésének váltakozása, a szív pumpafunkciója tart fenn.

Kattintson a képre a nagyobb méretért!

A teljes infografikát ide kattintva érheti el.

A vér áramlási irányát az artériás (ütőér) rendszerben az érfal rugalmassága és ereje biztosítja, míg erről a vénás rendszerben a vénák (visszerek) billentyűi és a lábszárizomzat összehúzódása gondoskodik.

Az artériás rendszer feladata a szívből az oxigénben és tápanyagokban dús vért elszállítani a szervezet összes szervéhez, szövetéhez. A vénás keringés pedig összegyűjti testünkből a vért, a szén-dioxidot és más anyagcseretermékeket és visszaáramoltatja a szívbe.

Nem szabad elfeledkezni a harmadik fontos struktúráról, a nyirokrendszerről sem, amely a sejtek közötti térből gyűjti össze és juttatja vissza az artériás rendszerből kiszűrődött fehérjéket, és a sejtek által fel nem vett folyadékot (nyirkot) a visszerekbe. Talán e pár mondatból is érzékelhető, milyen nehéz összefoglalni röviden a világ legjobban kitalált vegyi laborjának működését, hiszen oldalakon keresztül lehetne cizellálni, milyen apró puzzle-darabokból állnak össze létezésünk alapjai.

Vénáink a testből a szívbe szállítják a vért, míg artériáink a szívből vezetik el különféle szerveinkhez. A vénák mindig az artériák lefutását követik, de ellenkező irányban.

Kattintson a képre a nagyobb méretért!

Hogy mégis hogyan lehetséges, hogy a vér visszajut a szívbe? Mindez a visszereknek (még a nevükben is benne van) köszönhető, mert a 3-20 centiméternyire található billentyűk megakadályozzák a vér visszazuhanását.

A főszerep mégis a mélyvénák billentyűinek jut, hiszen a felületes vénák billentyűin keresztül a vér nem préselődik felfelé, mert nincsenek izmokkal körbebástyázva.

Példának okáért a lábszár erős izmai minden lépésnél összenyomják a mélyvénás billentyűket, így a vér több mint 90 százalékát továbbítják a szív felé. Persze fontos fogaskerék a vérkeringés biztosításában a szövetekben megbújó dús hajszálér-, a kapilláris-hálózat, de ugyanilyen fontos a nyirokerek szerepe is.

Érdekesség, hogy vérnyomásunk – azaz a vérnek az érfalra kifejtett nyomása – a vénás rendszerben alacsonyabb, mint az artériás rendszerben, ezért is mérik mindig a vérnyomást a karon található artériában.

Miért kék a véna, ha piros a vér?

Az optikai csalódástól. A bőr, és az alatta levő vékony zsírréteg a nagyobb hullámhosszú (vörös) fényt elnyeli, és csak a kisebb hullámhosszút (a kéket) engedi át. Ez verődik vissza a vénáinkban futó vérről, és jut a szemünkbe. Hiába fut egymás mellett a véna és az artéria, az artéria fala vastag, nem hatol át rajta a fény, ezért csak a vénát látjuk.

 

Több nő szenved a visszeres panaszoktól

Három rétegből álló ereink olyanok, akár az erős huzalok. Belső felszínükön található az összefüggő sejtréteg (endothel), amely hihetetlen, de nagysága kitesz egy futballpályányi területet. Ha homokszem kerül a gépezetbe, amitől a vénabillentyűk fantasztikusan precíz működése zavart szenved, vagy a kötőszövet meggyengül, esetleg a kevés mozgás miatt az izompumpa nem működik megfelelően, akkor a vér egy része visszaáramlik. Pangani kezd a vér, kitágítja a vénafalat, s visszértágulat vagy visszérgyulladás jön létre.

Visszeres panaszoktól a magyar lakosság több, mint 80%-a szenved, a kutatások szerint az érintettek 66%-a nő, míg 34%-a férfi. Mivel az érbetegségek döntő része a lábakban történik, lessünk be ide is!

Az alsó végtagok vérét döntően a mélyvéna rendszer szállítja a szív felé, így ezekben az erekben az áramlás akadályozottsága (például trombózis által) azonnal súlyos keringési zavart okoz az adott végtagban. Mivel az alsó végtag másik vénarendszere – a felületes vénarendszer – csak másodlagos, ezért a felületi visszértágulatokat megszüntető visszérműtét nem okoz keringészavart az érintett végtagban.

Jelentősége akkor van, amikor valamelyik mélyvéna záródik el, s a pangó vér megalvad, vérrögök képződnek, amelyek elzárják az érintett ereket. Ez kezdetben gyulladással, fájdalommal, hőemelkedéssel járhat, majd a későbbiekben súlyos problémákat okozhat. Az elzáródás életveszélyes szövődménye a tüdőembólia.

Nem összekeverendő a népbetegségnek számító érszűkülettel, ami az artériákat érinti. Akkor alakul ki, ha genetikától és/vagy helytelen életmódtól függően lerakódások, úgynevezett plakkok alakulnak ki a verőerek felszínén, amitől az érfal merevvé, rugalmatlanná válik és az erek keresztmetszete csökken.

plálkozzunk tudatosan ereink védelmében!

Annak érdekében, hogy ezt a profi módon „felépített” rendszert óvjuk, fontos proaktív módon vigyáznunk ereink épségére. Törekedjünk a helyes étrend kialakítására olyan kedvező hatású élelmiszerekkel, amelyek támogatják a változatos, rostban dús táplálkozást, mint a zöldség és gyümölcsfélék, a teljes értékű gabonafélék (pl. zabpehely, teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru), vagy a tengeri halak, tojás, zsírszegény tejtermékek.

Kattintson a képre a nagyobb méretért!

Minél kevesebb zsíros húst, majonézt, olajban sült élelmiszert, finomított szénhidrátot fogyasszunk, kerüljük a túlzott só- és cukorbevitelt.

A vénák egészségében fontos szerepe van a mozgásnak és az aktív sportnak. A séta, a túrázás, az úszás, a futás, a kerékpározás vagy a lábtorna kiváló alternatívák az alsó végtagok vénáinak karbantartására. Lehet ez bokakörzés, vagy a lábujjhegyre emelkedés/ sarkon járás, a levegőben végzett pedálozó mozdulat, a lényeg a lábizmok megmozgatása.

Ha van rá mód, minél többször polcoljuk fel a lábunkat, hogy segítsük a vér visszaáramlását. A hűvös, de nem hideg zuhanynak is jótékony hatása van, ha a lábfejtől a comb felé haladunk. A hűvös víz serkenti a vérkeringést és erősíti a vénákat.

Ugyanakkor kerüljük a forró fürdőt, mert a meleg hatására az erek kitágulnak, így a vér nehezebben tud visszajutni a szív felé. Viseljünk kényelmes cipőt és minél többet legyünk mezítláb! A vérkeringés támogatása miatt fogyasszunk napi 2 liter folyadékot! A hosszú, üléssel töltött utazások során minél többször álljunk fel és sétáljunk kicsit. Csökkentsük, vagy hagyjuk el teljesen a dohányzást, alkoholt csak mértékkel fogyasszunk.

Az emberek vére nem egyforma

Az emberi vérben található antigének miatt nem mindenkinek egyforma a vére, erre jött rá 1900-ban Karl Landsteiner osztrák orvos, s ez meg is magyarázta számára, hogy a korai vérátömlesztések miért nem voltak olykor sikeresek. Ő fedezte fel az A, B és 0 vércsoportot (ezért később Nobel-díjat is kapott), a huszadik század közepén pedig Philip Levin amerikai tudós az Rh faktort, amivel tovább bontotta a vércsoportokat.

Kattintson a képre a nagyobb méretért!

Komoly betegségnél lehetőleg mindenki a vércsoportjának megfelelő vért kap a kórházban, de kijelenthető, hogy a 0-ás vércsoport univerzális donor, tehát mindenkinek adhat vért. Az AB-s szintén univerzális vércsoport, mert ők bárkitől kaphatnak életmentő muníciót. Ezért sürgősségi helyzetekre a kórházak mindig több 0-s vért szoktak tárolni.

Az oldalon megjelent tartalom a Detralex támogatásával, a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. Előállításában a HVG hetilap és a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

A NAT-ról kérdezte az ombudsmant, nem kapott egyértelmű választ Szél Bernadett

A NAT-ról kérdezte az ombudsmant, nem kapott egyértelmű választ Szél Bernadett

Három kamion karambolja okoz dugót az M1-esen

Három kamion karambolja okoz dugót az M1-esen

Közel 200 autó ment egymásnak egy balesetben

Közel 200 autó ment egymásnak egy balesetben

Pornókarrierbe kezdett Steven Spielberg lánya

Pornókarrierbe kezdett Steven Spielberg lánya

Nem tartogat nagy meglepetést az időjárás

Nem tartogat nagy meglepetést az időjárás

310 lóerős motort és zöld rendszámot kapott az új Seat Leon

310 lóerős motort és zöld rendszámot kapott az új Seat Leon