Ernst&Young Tanácsadó Kft.
Ernst&Young Tanácsadó Kft.
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által kiírt versenyképesség-növelő pályázat keretében a közép- és nagyvállalatok – köztük ezúttal a budapestiek is – akár 285 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak új beruházásra, ami ráadásul előlegként is felvehető.

Túlzás nélkül állítható, hogy életmentő segítséget kaphatnak azok a közép- és nagyvállalatok, amelyek bevételei, vagy megrendelései a koronavírus-járvány hatására jelentősen visszaestek, illetve likviditási problémáik adódtak. Az Európai Bizottság ugyanis 50 milliárd forint (jelenlegi árfolyamon körülbelül 140 millió euró) keretösszegű programot szavazott meg Magyarország számára. Az április 20-ától elérhető Versenyképesség-növelő támogatásról szóló pályázat keretében 800 ezer eurónak megfelelő, azaz mintegy 285 millió forintos, vissza nem térítendő készpénztámogatást igényelhetnek a feldolgozóipari és az üzleti szolgáltató központi szektorban működő közép-és nagyvállalatok olyan beruházásokra, amelyeket ez év végéig, de legkésőbb 2021. június 30-áig meg tudnak valósítani. Kedvező, hogy az uniós és állami pályázatokkal szemben e pénzt ezúttal nem utólag, hanem teljes egészében előlegként megkapják a sikeres pályázók.

„A pályázat másik fontos eltérése, hogy ezúttal nem érvényesül az az általános uniós cél, miszerint egy országon belül a lemaradó térségek a felzárkóztatásuk érdekében nagyobb támogatásban részesülhetnek, mint a viszonylag jobb helyzetben lévők, illetve csak az előbbi kör preferált” – hívja fel a figyelmet Heinczinger Róbert, az EY adótanácsadási szolgáltatásokkal foglalkozó partnere. „Normál esetben” például a Kelet-Magyarország régióban tevékenykedők egy-egy beruházáshoz 50 százalékos támogatást is elnyerhetnek, ezzel szemben a Közép-Magyarország régióban lévő cégek egyetlen eurócentet, illetve fillért sem.

A Versenyképesség-növelő támogatás célja, hogy a feldolgozóipari és üzleti szolgáltató központi szektorban működő közép- és nagyvállalatok számára segítséget nyújtson a koronavírus-járvány kitörése által nehéz helyzetbe kerülő vállalkozások számára a bevétel kieséseik és likviditási problémáik leküzdése érdekében. A támogatást a HIPA készpénzben nyújtja és teljes egészében előleg formájában felvehető.

A budapestiek is labdába rúghatnak

A Versenyképesség-növelő támogatásra az ország minden részéből lehet pályázni, így a budapestiek és a Pest megyeiek is labdába rúghatnak. Az viszont változatlanul fontos szempont, hogy olyan cégek jussanak támogatáshoz, amelyek tevékenységének javulásához az érezhetően hozzájárul, úgy, hogy nem torzítja a versenyt.

A pályázók számára kedvező, hogy ezúttal a szokásosnál kisebb az adminisztráció, kevesebb dokumentumot kell benyújtani az elbíráláshoz. Amely ugyanakkor az ígéretek szerint jóval gyorsabb lesz, az eddigi több hónapos átlaggal szemben már egy-két hét alatt megszülethet a döntés. Ezért szinte biztos, hogy csak a jó és hiánytalan pályázatok mennek át a rostán.

Ez az egyszerűsítés, illetve a folyamat gyorsasága azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene a szigorú általános feltételeknek megfelelni. A pályázóknak ezúttal is alaposan meg kell indokolniuk, hogy az anyagi támogatás miért is elengedhetetlen a további működésükhöz, a likviditási problémáik enyhítéséhez.

„Az uniós pályázatoknál szokásos ágazati megkötések ugyanakkor itt is érvényesek, azaz amihez az EU a tevékenység jellege miatt eddig nem engedett támogatást, arra ezúttal sem fog. Ilyenek az energiatermelés, az elsődleges mezőgazdasági termelés vagy az idegenforgalom” – hozta fel példaként Heinczinger Róbert. Ezzel szemben pályázhatnak a jármű- vagy alkatrészgyártásban tevékenykedő közép- és nagyvállalatok, amelyek az elnyert támogatásból tárgyi eszközöket vásárolhatnak vagy kapacitásbővítő beruházásokat hajthatnak végre. Amennyiben azonban ez legkésőbb 2021. június 30-áig nem történik meg, akkor a támogatást vissza kell fizetni – hívja fel a figyelmet az EY partnere.

Objektív és szubjektív szempontok

„Objektív és szubjektív szempontok egyaránt érvényesülnek a pályázat elbírálásánál” – veszi át a szót Kocsis Zsolt, az EY adótanácsadási szolgáltatásokkal foglalkozó associate partnere. „Objektív feltétel, hogy eleve csak azok a közép- és nagyvállalatok pályázhatnak, amelyek konszolidáltan – azaz amennyiben több cégből álló csoportot alkotnak, akkor együttesen – 50-nél több főt foglalkoztatnak, az éves árbevételük pedig legalább 10 millió euró, azaz jelenlegi árfolyamon mintegy 3,5 milliárd forint. Azt már a cégeknek kell bemutatniuk, hogy azért szorulnak a vissza nem térítendő támogatásra, mert a koronavírus-járvány miatt az árbevételük vagy a megrendelésállományuk 25 százalékkal visszaesett”.

„Ennél a szubjektivitás ott érvényesül, hogy e csökkenést milyen adatok, viszonyítási alapok mentén mutatják be. Többféle megoldás elképzelhető” – mondja Kocsis Zsolt. Például, ha a 2020 első negyedévi tényszámokat és a 2020-as üzleti tervet vetik össze a 2019-es adatokkal. Az is járható, ha az idei első negyedévi számokat az előző év azonos időszakához (azaz a 2019. január-március közöttivel) viszonyítják. Továbbá szintén szubjektív, hogy ki hogyan mutatja be, hogy a támogatás mennyiben segíti őt abban, hogy visszataláljon a növekedési útra. Ezen szempontoknak azért van jelentősége, mert például hiába dolgozik két cég ugyanabban az iparágban, teljesen eltérő lehet a helyzetük.”

Versenyelőnyt hozhat a gyors reakció

Arra a kérdésre, hogy egy közepes méretű vállalkozás mely esetben lehet képes túlélni ezt a válságot, esetleg a mostani helyzetből akár megerősödve is kijönni, az EY szakembere elmondta, nagyon fontos, hogy egy cég minél gyorsabban legyen képes reagálni, alkalmazkodni, üzleti terveit a megváltozott prioritásokhoz igazítani. Az is sokat számíthat, mennyire képesek ezt a mostani időszakot felhasználni arra, hogy felkészüljenek arra, ha majd a koronavírus-járvány okozta válság lecseng és a gazdaság visszanyeri a lendületét. Egy megfelelő reakció, tudatos, átgondolt tervezés jelentős versenyelőnyt hozhat – hangsúlyozza Kocsis Zsolt.

Verseny azonban már most is lesz, méghozzá e pályázat pénzeinek elnyeréséért. Hiszen az adatok szerint Magyarországon többezer cég árbevétele haladja meg az alsó határként meghúzott 3,5 milliárd forintot. Ha pedig a most elérhetővé tett 50 milliárd forintos keretből minden sikeres pályázó a cégenként maximálisan elnyerhető, 285 milliós támogatáshoz hozzájut, akkor kétszáznál is kevesebb vállalat lehet befutó. Ezért is lesz fontos a gyors reakció és az átgondolt tervezés, hogy a pályázók valóban olyan célokra igényeljék a támogatást, amelynek révén elő tudják mozdítani az üzleti tevékenységüket, már csak a jól felfogott érdekükből – mutat rá az EY szakértője.

Mivel a pályázat elbírálása nagyon rövid idő alatt lezajlik, egy rosszul megírt vagy hiányos pályázati anyaggal el is eshet a cég a támogatástól. Kérje az EY szakembereinek segítségét a Versenyképesség-növelő támogatás elnyeréséért beadandó pályázat elkészítésében vagy akár abban, hogy kiderüljön az Ön cége jogosult-e erre a támogatásra. Az EY állami támogatásokra és adókedvezményekre szakosodott csapata mögött 20 évnyi tapasztalat, egyedülállóan hatékony ügyintézési gyakorlat, valamint több milliárd forintnyi, állami támogatást sikeresen elnyerő projekt áll. Segítségért keresse fel az www.adokedvezmenyek.hu weboldalt.

Az oldalon elhelyezett tartalom az EY megbízásából, a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. A cikk elkészítésében a HVG hetilap és a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Fontos könnyítésről döntött az EMA, könnyebb lesz tárolni a Pfizer-vakcinákat

Fontos könnyítésről döntött az EMA, könnyebb lesz tárolni a Pfizer-vakcinákat

Izraeli–palesztin konfliktus: rakétatámadásra légi csapás volt a válasz hajnalban

Izraeli–palesztin konfliktus: rakétatámadásra légi csapás volt a válasz hajnalban

Nagyon rég várt funkció érkezhet hamarosan az Instagramhoz

Nagyon rég várt funkció érkezhet hamarosan az Instagramhoz