Mastercard
Mastercard
Tetszett a cikk?

A magyarok sosem vásároltak még annyit online, mint a járvány tavaszi hónapjai alatt, és a néhány kattintással elintézhető rendelések vagy befizetések várhatóan a közeljövőben is népszerű megoldások maradnak. Azonban a kényelem mellett fontos, hogy az internetes fizetés biztonságos is legyen, ezért ajánlott megfontolni tanácsainkat.

Bár az interneten keresztül zajló vásárlás már az 1990-es évek közepe, vagyis az Amazon és az eBay indulása óta létező jelenség, igazából csak a 21. században, az online piacterek megjelenésével terjedt el. Az elmúlt években számtalan fizetéstechnológiai újítás könnyítette meg a fogyasztók helyzetét, ám sokan még mindig csak most ismerkednek az online shopping világával.

A koronavírus-járvány alatti kijárási korlátozások idején kényelmes megoldásból létszükséggé lépett elő a személyes érintkezést kerülő, digitális bevásárlás. Egy májusi nemzetközi felmérés szerint az európaiak 57 százaléka, míg a magyarok 35 százaléka vallotta azt, hogy még soha nem vásárolt annyit online, mint az idei év első felében, ráadásul a virtuális élmények (streaming szolgáltatások, koncertközvetítések, videós edzések) fogyasztása is jelentősen megnőtt a járvány tavaszi hónapjaiban.

Az elmúlt hónapokban megnőtt e-kereskedelmi forgalomból arra lehet következtetni, hogy járványhelyzet ide vagy oda, az online vásárlás egyre népszerűbb lesz a közeljövőben, és a technológiából fakadó előnyöket egyre többen használják majd ki a személyes érintkezéssel járó fizetési események kárára. Mivel az említett felmérés szerint a magyarok 59 százaléka aggódik amiatt, hogy visszaélés áldozatává válik az online fizetés során, érdemes néhány tanácsot figyelembe venni a biztonságos és kényelmes internetes vásárlás érdekében.

Mennyit vásárolt online a járványhelyzet alatt az azt megelőző időszakhoz képest?

1. Fizesse be a csekkeket sorbanállás nélkül!

A bankoknál ma már alapkövetelmény, hogy online bankolási felülettel, és lehetőleg saját mobilapplikációval rendelkezzenek, amelyeken keresztül ügyfeleik a bankfiókba fáradás terhe nélkül el tudják intézni teendőiket. Van olyan netbank, amely külön csekkbefizetési menüponttal segít az online fizetésre váltóknak, ahol ténylegesen egy sárga csekket kell kitölteni – digitálisan. Olyan időkben, amikor a személyes kontaktus kockázatokkal járhat, különösen ajánlott az interneten keresztül fizetni a rezsit vagy a mobilszámlát, ráadásul az idegőrlő sorban állás is elmarad.

2. Rendeljen ételt a legnagyobb biztonságban!

A kijárási korlátozások egyik nagy tanulsága az volt, hogy az emberek nagyon jól megvoltak éttermek nélkül, és gondolkodás nélkül szabadultak rá az ételrendelési szolgáltatásokra – heteken keresztül több ételfutárt lehetett látni Budapest utcáin, mint gyalogost. A készpénzes utánvét helyett egyre többen választották az online fizetés lehetőségét, de a szolgáltatók is gyorsan reagáltak a helyzetre: érintkezésmentes kiszállítást ajánlottak, amely során a futár csak leteszi az ételt az ajtó elé, és az app jelez, hogy megérkezett.

Milyen típusú online tranzakciókra használja leginkább a bankkártyáját?

3. Intézze el a nagybevásárlást néhány kattintással!

Miután az ételrendelés népszerűvé vált Magyarországon, szépen lassan a nagyobb áruházláncok, élelmiszerüzletek, drogériák is kezdtek rákapni a házhoz szállításra és az online fizetésre, a vásárlók pedig köszönték, éltek a lehetőséggel. Most már a nagybevásárlást is meg lehet úszni cipekedés nélkül, és a hipermarketek végeláthatatlan labirintusát is el lehet felejteni, néhány kattintással letudva az egész vásárlást. Annak sem kell félnie, aki a személyes vevőszolgálat hiányában úgy érzi, nem tud kihez fordulni kérdés esetén: a telefonos ügyfélszolgálat mellett sok helyen már az egyre hatékonyabb chatbotok is segítik a vásárlókat.

4. Nézzen körül a világ online piacterein!

Ha a magyar áruházak és üzletek szinte teljes választéka nem lenne elég, az egész világ megnyílik a vásárló előtt, ha az online fizetést választja. Itthon nem kapható árukhoz, a gyártótól olcsóbban beszerezhető termékekhez, vagy egyszerűen csak eredeti példányokhoz lehet hozzájutni külföldi webáruházakban, online piactereken, és az egész csak annyiban különbözik egy belföldi rendeléstől, hogy valamivel magasabb a kiszállítási díj és a kézbesítési idő.

5. Menjen biztosra, hogy ne verjék át!

A különböző online csalásoktól való félelem a mai fejlett techvilágban érthető, de az internetes fizetéstechnológiai rendszerek biztonságosabbak, mint azt sokan gondolják. Ettől függetlenül a felhasználónak sem árt körültekintőnek lennie. A böngészőben arra kell figyelni, hogy a fizetési weboldal címe előtt ott van-e a biztonságos kapcsolatot jelentő lakat ikon, vagy hogy a cím https://-sel kezdődik-e, amelyben az „s” a secure, vagyis a biztonságos szó rövidítése. Ahogy azt is fontos tudni, hogy a bankkártya PIN-kódját semelyik kereskedő vagy bank sem kérheti el, így azt tilos bárkinek megadni.

6. Mentsd el a kártyaadatokat!

Számos szolgáltató lehetőséget biztosít a bankkártyaadatok mentésére, amit leginkább azokon az oldalakon, appokban érdemes megfontolni, amelyeken keresztül gyakran vásárolunk. Ki akarná még a huszonhatodik pizzarendelésnél is kézzel bepötyögni a kártyaadatokat? Az előfizetéses szolgáltatásoknál ezen felül lehetőség van rendszeresen ismétlődő fizetésre is, így az sem fordulhat elő, hogy pár napra lekapcsolják a Netflixet, mert elfelejtettük befizetni a számlát.

Milyen gyakran vásárol termékeket az interneten?

7. Kövesse nyomon a rendelést!

A tisztességes online tranzakcióknál fontos szempont a nyomonkövethetőség. Ha online kifizetünk egy mozijegyet, először jön egy értesítő email a rendelés visszaigazolásáról, majd küldik a jegyet a számlával együtt. Ha az AliExpressről várunk valamit, a kereskedőnél és a futárnál is nyomon lehet követni, hogy melyik fázisban tart a szállítás. Ha valami elakad, az ügyfélszolgálatok általában segítőkészek.

Milyen típusú webáruházakban vásárol leggyakrabban?

8. Nyugodjon meg, a kártalanítás nem a vásárlót terheli!

Hacsak el nem rejtettek valami apróságot a szerződési feltételekben – ami egyébként a legtöbb esetben törvényellenes –, a kifizetett áruért a kereskedő vállalja a felelősséget. Ha nem érkezett meg a termék, vagy megérkezett, csak épp hibásan, a kereskedő kötelessége a kártalanítás. Visszaélések még így is előfordulhatnak, de ilyen esetekben a jogszabályok a kártyabirtokost védik, vagyis a kibocsátó bank teljes mértékig kártalanítja az ügyfeleket.

9. VPN-nel még biztonságosabb!

Amennyiben megbízható VPN szolgáltatást használunk, még egy fokkal biztonságosabbá tehetjük az online fizetést. A hálózat jellegéből fakadóan a hackereknek és az adathalászoknak szinte lehetetlen hozzáférni a tranzakció adataihoz, de azok még az internetszolgáltatónkhoz vagy a hatóságokhoz sem szivároghatnak ki.

10. Adakozzon egyszerűen, és adjon borravalót!

Online még jótékonykodni is sokkal egyszerűbb, mint könyvjelzőt vásárolni az utcán, vagy a postán befizetni az adományt. A járvány hónapjaiban az európaiak 28 százaléka adakozott online valamilyen segélyszervezetnek, és közülük 14 százalék most tett ilyet először – a magyaroknál 18-7 ez az arány. De az új kihívások a járvány alatt rendületlenül dolgozók számára is új megoldásokat követeltek: az ételfutárok borravalóját például már online is lehet úgy fizetni, hogy azt meg is kapja az, akit illet.

A Mastercard szakértője összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat az online bankkártyás vásárlásról:

A tartalom a Mastercard megbízásából, a HVG BrandLab közreműködésével valósult meg. A cikk létrehozásában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.

Advertisement

Meghalt a szerző, akinek Forrest Gumpot köszönhetjük

Meghalt a szerző, akinek Forrest Gumpot köszönhetjük

Radar360: Mától itt a maszkszigor, szűkítheti a tesztkapacitásokat a hatósági ár

Radar360: Mától itt a maszkszigor, szűkítheti a tesztkapacitásokat a hatósági ár

Büntetőügyekkel tűzdelt kampány Izsákon, az ellenzéknek is van sara

Büntetőügyekkel tűzdelt kampány Izsákon, az ellenzéknek is van sara