szerző:
László Ferenc

A tuningolt I-Pace a berlini ABB Formula E bajnokság keretein belül mutatkozott be. Mi is ott voltunk.

A Jaguar a prémium autógyártók közül elsőként, már 2016-ban csatlakozott az elektromos Forma 1-nek is nevezett Formula E bajnoksághoz, és most egy újabb villanymotoros versenyautóval rukkolt elő. Ez pedig nem más, mint a nemrégiben hazánkba is megérkezett I-Pace pályaversenyzésre optimalizált változata, íme:
©

Az általunk a berlini ABB Formula E rendezvényen körbefotózott versenyautó a sorozatgyártású verziótól eltérően nem 400, hanem 435 lóerős. Az első köröket pedig nem más, mint Alejandro Agag, a Formula E atyja tette meg az új Jaguarral a használaton kívüli Tempelhof repülőtér aszfaltján kialakított versenypályán.

©

Mivel a kocsiból minden felesleges extrát kiszereltek, az üres tömeg 2 133-ról 1965 kilogrammra csökkent, még úgy is, hogy a versenyautóba természetesen bukókeretet is kellett szerelni. A 2,14 méter széles, illetve 1,52 méter magas crossover alig 4,2 másodperc alatt letudja a 0-100-as sprintet, amihez az utcai kivitelnek 4,8 másodpercre van szüksége.

©

A 700 Nm-es nyomatékú I-Pace eTophy ültetett futóművet és Michelin slickgumikat kapott, áramellátásáról pedig a teljesen széria 90 kWh kapacitású akkumulátorcsomag gondoskodik. Utóbbi érdekessége, hogy akár 100 kW teljesítményű villámtöltővel is táplálható, igaz ilyenből egyelőre még alig néhány darab létezik világszerte. A Formula E névadó szponzora, az ABB viszont azt tervezi, hogy a közeljövőben több száz ilyen töltőt helyez majd üzembe.

A Jaguar I-Pace eTophy bajnokságban a tervek szerint húsz teljesen egyforma versenyautó viaskodik majd egymás ellen.

©

 

©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem megy a YouTube? Akkor jöhet a pornó

Nem megy a YouTube? Akkor jöhet a pornó

Egy makói „hegymászótanoncnő” eljutott a világ 8. legmagasabb csúcsára

Egy makói „hegymászótanoncnő” eljutott a világ 8. legmagasabb csúcsára

Ön szerint mit csinál ez az ember az Emmiben? Szavazzon!

Ön szerint mit csinál ez az ember az Emmiben? Szavazzon!

Teljesen felújítják II. Rákóczi Ferenc szülőházát

Teljesen felújítják II. Rákóczi Ferenc szülőházát

Balesetveszélyes terméket hív vissza az Aldi

Balesetveszélyes terméket hív vissza az Aldi

Jó helyen, rossz időben

Jó helyen, rossz időben