szerző:
hvg.hu

Itt az ideje a téligumira való áttérésnek, mutatjuk, hogy mire ajánlott figyelni akkor, ha új, vagy esetleg használt gumit vásárolunk.

Hamarosan a nappali hőmérséklet-maximumok sem haladják meg a 7 Celsius-fokot, vagyis még akkor is elérkezett a nyáriról téligumira történő váltás ideje, ha még nem havasak, jegesek az utak. Ha van téligumink, és annak profilmélysége 4 milliméternél nagyobb, akkor egyszerűen csak egy jó esetben centírozással kiegészített cserét kell végrehajtanunk, ellenkező esetben azonban új, vagy keveset használt téligumit kell vásárolnunk.

Téligumi vásárlása előtt érdemes átfutni a legfrissebb teszteket, majd pedig a pénztárcánk függvényében meghozni a legjobb döntést. A gumi kifizetése előtti fontos lépés, hogy leellenőrizzuk az adott abroncsokon lévő DOT-számot, nehogy véletlenül egy újnak vagy alig használtnak tűnő, de a valóságban nagyon régi, az állásban elöregedett terméket vásároljunk meg.

A DOT-szám a gumiabroncsok oldalfalán található jelölés, ami a gumi gyártási idejét is mutatja. Ennek a jelzésnek az utolsó 4 karaktere árulja el a gyártás időpontját. Az utolsó 4 számjegyből az első kettő a gyártási év adott hetét, a második kettő a gyártási évet jelöli. Konkrét példa: a 4515 azt jelenti, hogy a gumi 2015 negyvenötödik hetében készült.

©

A gumiabroncs nem gyorsan romló termék, hanem tartós fogyasztási eszköz: szakszerű tárolás esetén a nem használt abroncs 5 évig újnak tekinthető, azaz felszerelhető. Szakértők szerint a gyártás után 5 évvel az abroncsok teljesítménye nem romlik, amennyiben azok tárolása szakszerű volt, és a felszerelést követő további 5 évig használhatók.

A maximum három éve gyártott abroncsok "frissen gyártott"-nak nevezhetők, míg a 3-5 éve gyártottaknál használható az "új" megnevezés. Jelenleg nincs olyan jogszabály, ami szabályozná, hogy mikor kell a gumiabroncsokat véglegesen lecserélni, de a szakemberek véleménye szerint 10 évnél idősebb – akár még nem használt – abroncsokat semmilyen körülmények között ne vásároljunk meg, és ne is használjunk!

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fájhat Orbán feje: a kormánypárti sajtó tapos a lelkébe

Fájhat Orbán feje: a kormánypárti sajtó tapos a lelkébe

Meghátrált a Fidesz Márki-Zay Péterrel szemben Hódmezővásárhelyen

Meghátrált a Fidesz Márki-Zay Péterrel szemben Hódmezővásárhelyen

Orbán miatt nem megy el a volt MDF-es Antall Józsefre emlékezni

Orbán miatt nem megy el a volt MDF-es Antall Józsefre emlékezni

Fotó: Ez az autós biztos akciósan jutott ehhez a mamut karácsonyfához

Fotó: Ez az autós biztos akciósan jutott ehhez a mamut karácsonyfához

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Miért távozott a PDSZ a Ligából?

Miért távozott a PDSZ a Ligából?