szerző:
hvg.hu

Egy új üzemanyagot dobtak piacra R33 BlueDiesel néven.

A német vállalat bejelentette, hogy a tesztelések jelenleg is zajlanak egy újfajta, megújuló forrású részt is tartalmazó, részben biodízellel, amelynek neve R33 BlueDiesel.

©

A Volkswagen székhelyén lévő autók egy részébe idén január óta ilyen üzemanyag kerül, amely 20 százalékkal alacsonyabb CO2-emissziót eredményez, mint a hagyományos gázolajok az úgynevezett well-to-weel számítás szerint, ami azon alapszik, hogy az előállítástól (forrástó) a kipufogócsőig számítják, mennyi CO2-t eredményezett az egész folyamat.

Az üzemanyag-keverékben egyébként 67 százalékban van hagyományos fosszilis gázolaj és 26 százalékban a megújuló(-forrású) dízel, valamint 7 százalék a hagyományos biodízel (FAME). A megújuló olajrész javarészt a visszagyűjtött, használt sütőolajból nyerik, amelyet megtisztítanak, paraffinra és biodízelre bontanak, majd ezt adják hozzá az alapdízelhez.

©

Az üzemanyagot a cég közösen fejlesztette a Coburg Egyetemmel és a neve arra utal, hogy egyharmad arányban tartalmaz olyan komponenst, amely megújuló forrású. Az új gázolaj minden technikai jellemzőjében eléri az előírt sztenderd dízel minőséget – írja a Volkswagen –, így minden további nélkül használható bármelyik dízelautóban. Ha ez így van, akkor a régebbi díelek tulajdonosainak komoly menekülő útat jelenthet a kitíltásokkal szemben. Egyedül a várható áráról nem írnak még.

Audi A4 g-tron teszt: ennek miért nem jár a zöld rendszám?

Nálunk valahogy mindig mostohán bánt a kormányzat a szóban forgó alternatív autózási móddal, pedig ha valami, a gázos autózás a legzöldebb értelemben véve is lehet környezetbarát. Ráadásul - egy kicsit nagyobb perspektívába helyezve a technológiát - akár a nagytestvérekkel szembeni energia-függőségünkön is sokat segíthetne.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megint a szén-monoxid ölhetett, ezúttal Nógrádban

Megint a szén-monoxid ölhetett, ezúttal Nógrádban

Három évvel ezelőtti felvételeket mutattak be franciaországi tüntetésként Bayer Zsolt műsorában

Három évvel ezelőtti felvételeket mutattak be franciaországi tüntetésként Bayer Zsolt műsorában

Kimi Räikkönen és a vodka találkozása a színpadon – videó

Kimi Räikkönen és a vodka találkozása a színpadon – videó

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

"Az oroszok gyakorlatilag megismételték a Watergate-adatlopási botrányt"

"Az oroszok gyakorlatilag megismételték a Watergate-adatlopási botrányt"