szerző:
hvg.hu

A jelenlegi festési alapanyagok miatt, a lézeres szkennereknek a sötét színű autókkal meggyűlik a baja.

A lidar  - a lézerszkenner - az egyik legfontosabb képalkotó eszköze a jelenlegi autonóm közlekedést lehetővé tevő technológiáknak. Számtalan cég versenyez a minél jobb lidarrendszer kifejlesztésén, hogy minél jobban azonosítsák a járműveket. A BASF Automotive Solutions viszont megfordította kérdést és magát az autót tenné jobban felismerhetővé a lidarok számára.

A nehézséget elsősorban a sötét színű autók okozzák, mert a sötét színek általában jobban elnyelik a lidarok impulzusát, ami megnehezíti az érzékelést. Olyan ez, mintha amikor fekete inget visel valaki napsütésben a fehérrel szemben. A fekete jobban elnyeli a fényhullámokat, a fehér pedig jobban visszatükrözi.

A német gyártó, amely a gépjárműfesték-gyártásban is komoly szereplő, most azon dolgozik, hogy teljesen koromrészecske mentes sötét színű festéket használjon, amely a lidarhullámok elnyelésének egyik fő felelőse.

A cég persze saját erősen fényvisszaverő sötét színt is tervezett és az úgynevezett Centripetal Blue annyira sötét, hogy szinte feketének néz ki, de mivel nem használ koromréteget nagyon lidar-reflektív. Nem mellesleg nagyon szép színárnyalat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lemondott Trump európai ügyekért felelős politikusa

Lemondott Trump európai ügyekért felelős politikusa

Döglött rovarok, élő egerek a Békés megyei vágóhídon

Döglött rovarok, élő egerek a Békés megyei vágóhídon

Szerdára megint befedi az országot a hó

Szerdára megint befedi az országot a hó

Nyugdíjkáosz januárban: sem a miniszter, sem a fideszesek nem mentek el a bizottsági ülésre

Nyugdíjkáosz januárban: sem a miniszter, sem a fideszesek nem mentek el a bizottsági ülésre

Hírcsárda: Soros ellen küzd majd Süsü

Hírcsárda: Soros ellen küzd majd Süsü

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira