szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eset tegnap történt Jákfán.

A Nissan Leafet éppen töltötte a tulajdonosa, amikor az füstölni kezdett – írta a 112 Press, amely képeket is közölt az esetről. A tulajdonos a kocsit szerencsére időben el tudta kezdeni oltani, és még mielőtt a sárvári hivatásos tűzoltók kiértek volna, el is oltotta. A tűzoltók a járművet hőkamerával átvizsgálták, ennek alapján pedig nem kellett már tovább oltani a járművet.

A elektromos autók tűzesete korántsem gyakori, és talán nálunk nem is nagyon volt ilyenről még hír. A dolog emiatt mindenképpen érdekes, és főleg abból a szempontból, hogy ne kezdjenek téves információk terjedni. A tüzek okairól is bővebb tájékoztatást kellene adni.

Jelen pillanatban hivatalos információ nem jelent meg a tűzoltóktól, miért keletkezhetett a tűz. A villanyautós Facebook-csoportok természetesen foglalkoztak az esettel, és ennek alapján lehet viszonylag pontos feltelezést kapni, milyen típusú tűzről lehetett szó. Ebből kiderül, hogy a mostani esetben a fotók alapján a normál 12V-os ólomakkumulátor egyik szélső cellája olvadt le, és gyújtott fel mindent maga körül a 2012-es évjáratú Nissan Leafben, ám ezt most szerencsés körülmények közt sikerült gyorsan megfékezni.

Ugyanakkor azt írják, hogy előfordulhat olyan eset is, hogy a nagyfeszültségű egység töltése közben, amely során a normál akkumulátort is töltik, a vezérlés félreérthet például egy ilyen hibát, és nagy erővel elkezdheti tölteni a hibás akkumulátort, amiből komoly elektromos tűz keletkezhet.

Miért raknak hatalmas víztartályba egy kigyulladt elektromos autót? - Fotók

Úgy tűnik, egyszerűbb vízbe fojtani az elektromos autókat, mint napokig locsolni őket. A kocsinak meg már mindegy.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!