szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csattognak, sziszegnek a pneumobilok, amelyeket olyan mechanika hajt, ami más esetben buszok, metrókocsik ajtónyitó szerkezeteit mozgatja. A Pneumobil Versenyen egy kicsit más a feladatuk.

Idén is magyar csapat nyerte a különleges, sűrített levegővel hajtott járművek, a pneumobilok versenyét. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Műszakik AiR-115 Team nevű csapata szerezte meg az első helyet a hét végi eseményen, ahol magyar, cseh, lengyel, lett, litván, román és szlovák csapatok voltak jelen – közölték a szervezők.

Az egri Érsekkertben rendezett megmérettetésen a fiatalok idén is három versenyszámban álltak rajthoz: a hosszú távú futamon az a jármű nyer, amelyik a legnagyobb távolságot képes megtenni a kijelölt pályán a kötelező minimális óránkénti 15 kilométeres átlagsebesség mellett.

Az ügyességi futamon a versenyzők szlalompályán mutathatják meg pneumobiljuk irányíthatóságát, míg a gyorsulási szám után az állhat a dobogó legfelső fokára, aki az adott szakaszt a legrövidebb idő alatt teljesíti.

A szervezők közlése szerint a legélesebb küzdelmek szombaton voltak, miután reggel elrajtolt a távolsági futam, amelyet a Riga Technical University Riga Fresh csapata nyert. A fiatalok 10,585 métert tettek meg egyetlen palacktöltettel, a kötelező minimális 15 km/h átlagsebesség mellett, illetve a két pilótacserét betartva. A második helyen a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem HeptaCube csapata zárt 10,298 méterrel, míg a dobogó harmadik fokára a BME Löködönc csapata állhatott fel 9,940 méter megtétele után.

8-10 milliós gép

A tavalyi verseny előtt mi is ott voltunk a BME Műszakik csapatánál egy riportra, hogyan is történik a felkészülésük. Ki is próbáltuk a gépüket, ami folyamatosan szuszog, csattog, fúj. A villanyautók szépek, jók meg környezetkímélők, de alapvetően steril személyiségek. Egy pneumobil ennek pont az ellenkezője, és ha pedig úgy megy, ami a csövön kifér, 200 méteren el is „füstöli” a 10 literes tartályban – illetve a 60 literes puffertartályban – lévő összes üzemanyagot.

Mi a közös egy BKV-buszban és egy versenyautóban?

A gépészmérnök hallgatók számára lényegében kétféle - nálunk igazán ismert - nagy verseny(sorozat) létezik, amelyen próbára tehetik magukat. Az egyik a harminc éve létező Formula Student-sorozat, ami a nevéhez mérten, mondjuk úgy, mára a Forma-1-es kategória a mérnökversenyzésben is, a másik a pneumobiloké, amelyet hangulatában inkább a Michelisz Norbi által fémjelzett, most éppen WTCR néven futó túraautó-világbajnoksághoz lehetne hasonlítani.

A döntőben dőlt el

Az idei versenyen is a hosszú távú futam után az ügyességi kategóriában álltak rajthoz a résztvevők, s a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is három fordulóban dőlt el, kik jutnak tovább. Ez követően már csak egyetlen futam várt a mérnökhallgatókra a pályán: a sokak által várt gyorsulási verseny. Egymást követték a pneumobilok, ám ha hajszállal is, az BME Műszakik AiR-115 Team végzett az élen, s maga mögé szorította a Riga Technical University Riga Fresh és RIGA Airmobile csapatait.

Jövőre az Innovációs és Technológiai Minisztérium is beszáll a Nemzetközi Aventics Pneumobil Verseny finanszírozásába, mivel szeretnék világméretűvé bővíteni a rendezvényt – mondta a tárca gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fehéroroszországban lekapcsolták az internetet

Fehéroroszországban lekapcsolták az internetet

Megjött a telefon, amit 23 perc alatt lehet maximumra tölteni

Megjött a telefon, amit 23 perc alatt lehet maximumra tölteni

Újabb 30 napra felfüggesztették a gödi polgármestert

Újabb 30 napra felfüggesztették a gödi polgármestert