szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A felmatricázott mozdony az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódik, Erdő Péter bíboros szentelte fel.

Különleges pillanatnak lehetettek szemtanúi a sajtó képviselői és a jelenlévők kedden a Vasúttörténi Parkban: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek ugyanis megáldotta a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust hirdető, felmatricázott mozdonyt.

Magyarország 2020-ban – több mint 80 év után – ismét Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust rendez. Ekkor ünneplik majd a kongresszus résztvevői a Krisztussal való találkozást, az Eucharisztiát, mely hitük forrása és csúcsa. Az eseményhez egy különleges mozdony is kapcsolódik, amellyel a rendezvényt népszerűsítik, ezt hintette meg alaposan szenteltvízzel kedden a bíboros.

©

Az eseményen köszöntőt mondott Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója is. Homolya örömtelinek és megtisztelőnek nevezte a mozdonyszentelést, majd arról beszélt, hogy "a 2020-ban Budapesten megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nem csak egy lesz a hazánkban szervezett események sorában: értéke és jelentősége modern, 21. századi világunkban megkérdőjelezhetetlen".

A mintegy 100 négyzetméternyi felületen felmatricázott, 19 méteres TRAXX mozdony – felkészítő vizsgálat és karbantartás után – a csíksomlyói pápalátogatásra induló különvonatot vontatja majd. A csíksomlyói látogatás után a vonattal országszerte találkozhatnak majd a MÁV utasai.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az örmény elnök szerint nem az oroszokat kell bevonni a hegyi-karabahi konfliktusba, hanem a törököket ki

Az örmény elnök szerint nem az oroszokat kell bevonni a hegyi-karabahi konfliktusba, hanem a törököket ki

Nem gyomorrontása, koronavírus-fertőzése volt az F1-es Lance Strollnak

Nem gyomorrontása, koronavírus-fertőzése volt az F1-es Lance Strollnak

Elmondták a tudósok, hogyan kellene kinéznie egy gyerek napirendjének

Elmondták a tudósok, hogyan kellene kinéznie egy gyerek napirendjének